Sosy mogą być zarówno gorące, jak i zimne... łagodne, pikantne, słodko-kwaśne. Wszystkie dają pole do popisu wyobraźni i kulinarnego kunsztu,poprawiają smak potraw, pozwalają na dłuższe ich przechowywanie.
Przyrządzanie sosów wymaga przestrzegania pewnych zasad. Nie należy nigdy gotować sosów gorących na silnym ogniu, mieszać trzeba zawsze drewnianą łyżką, a po dodaniu żółtka, jeśli tak dyktuje przepis, nie wolno sosu zagotować.
Zwykle powinno się je przygotowywać w ostatniej chwili i tylko tyle, by wystarczyło na raz, ponieważ odgrzewane tracą swoje walory smakowe. Będą też bardziej apetyczne i smaczniejsze, jeśli zamiast cukru wzbogacimy je karmelem oraz dużo zdrowsze, jeśli zamiast podanego w przepisie tłuszczu dodamy klarowane masło. Zamiast mąki do zagęszczenia sosu można natomiast użyć żytniego chleba, którego miąższ dodaje się do sou i rozgotowuje.
Przyrządzanie sosów wymaga przestrzegania pewnych zasad. Nie należy nigdy gotować sosów gorących na silnym ogniu, mieszać trzeba zawsze drewnianą łyżką, a po dodaniu żółtka, jeśli tak dyktuje przepis, nie wolno sosu zagotować.
Zwykle powinno się je przygotowywać w ostatniej chwili i tylko tyle, by wystarczyło na raz, ponieważ odgrzewane tracą swoje walory smakowe. Będą też bardziej apetyczne i smaczniejsze, jeśli zamiast cukru wzbogacimy je karmelem oraz dużo zdrowsze, jeśli zamiast podanego w przepisie tłuszczu dodamy klarowane masło. Zamiast mąki do zagęszczenia sosu można natomiast użyć żytniego chleba, którego miąższ dodaje się do sou i rozgotowuje.