KOSZYK lub SITKO
Na początek do gotowania na parze wystarczą zwykły garnek lub wok, metalowe sitko i pokrywka. Można też użyć specjalnego kosza. Jeśli gotujemy na parze od czasu do czasu lub po raz pierwszy, nie znając jeszcze efektów, najlepiej gotować w garnku z wrzącą wodą wlaną do wysokości 2-3 cm. Produkty należy umieścić w specjalnym koszyku lub sitku (możemy wyłożyć go np. liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, ponieważ zapobiega to przywieraniu jedzenia). Bez względu na to, czego użyjemy, musimy pamiętać, by gotowane produkty nie stykały się z wodą.
Jeśli gotujemy na parze od czasu do czasu lub po raz pierwszy, nie znając jeszcze efektów, najlepiej gotować w garnku z wrzącą wodą wlaną do wysokości 2-3 cm. Produkty należy umieścić w specjalnym koszyku lub sitku (możemy wyłożyć go np. liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, ponieważ zapobiega to przywieraniu jedzenia).
Bez względu na to, czego użyjemy, musimy pamiętać, by gotowane produkty nie stykały się z wodą. Koszyk lub sitko trzeba przykryć pokrywką i wstawić do garnka. Chińczycy stosują dodatkowo specjalna wkładkę w kształcie krzyża i wykorzystują powstały wywar do zup i sosów. Aby nie rozgotować produktów, należy przestrzegać czasu obróbki: - kalafior lub brokuł: 5-10 min - fasola szparagowa: 10 min - ziemniaki: 15-20 min - marchewka: 15 min - pokrojona pierś z kurczaka: 20-25 min - pulpety mięsne: 20 min - ryby: 10 min - ryż: 30 min.
PAROWAR
Parowar to urządzenie elektryczne do gotowania na parze, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ umożliwia przygotowanie całego dania równocześnie (w 30-35 min). Potrawy nie przypalają się i nie wykipią, a więc w czasie przyrządzania posiłku można zająć się czymś innym. Automatyczny minutnik pozwala dokładnie ustawić czas gotowania. Parowary pionowe (piętrowe) składają się ze zbiornika na wodę i pojemników na potrawy oraz pokrywy. Do podstawy wlewa się wodę i układa kolejno pojemniki z potrawami. Każdy z pojemników przykrywa się specjalną pokrywką.
Niektóre parowary mają system podtrzymujący temperaturę po zakończeniu gotowania, a także program umożliwiający włączenie go o określonej godzinie. Parowary poziome charakteryzują się ułożeniem wszystkich pojemników na jednym poziomie oraz możliwością osobnego sterowania zarówno temperaturą, jak i czasem gotowania dla każdej komory. Dzięki temu każdy z przygotowanych składników będzie miał swój indywidualny zapach i żaden ze składników nie zostanie narażony na rozgotowanie. Wadą jest mniejsza objętość niż parowarów piętrowych. W większości parowarów poziomych można przygotować obiad jedynie dla 2-3 osób.
SZYBKOWAR
Szybkowar to szczelny garnek, w którym pod wpływem nagrzewania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania o 70%, a przyrządzane w nim potrawy są delikatniejsze. W szybkowarze zużywa się mniejszą ilość płynów do przygotowania posiłku, co z kolei wpływa na zatrzymanie w pożywieniu maksymalnej ilości składników odżywczych.
Wytworzona pod ciśnieniem para jest zatrzymana w szybkowarze za pomocą hermetycznej przykrywki zaopatrzonej w zawór bezpieczeństwa. Sitka to gotowania na parze są tu wyposażeniem dodatkowym, w szybkowarach można więc gotować również w sposób tradycyjny (bez sitka, w wodzie)
Na początek do gotowania na parze wystarczą zwykły garnek lub wok, metalowe sitko i pokrywka. Można też użyć specjalnego kosza. Jeśli gotujemy na parze od czasu do czasu lub po raz pierwszy, nie znając jeszcze efektów, najlepiej gotować w garnku z wrzącą wodą wlaną do wysokości 2-3 cm. Produkty należy umieścić w specjalnym koszyku lub sitku (możemy wyłożyć go np. liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, ponieważ zapobiega to przywieraniu jedzenia). Bez względu na to, czego użyjemy, musimy pamiętać, by gotowane produkty nie stykały się z wodą.
Jeśli gotujemy na parze od czasu do czasu lub po raz pierwszy, nie znając jeszcze efektów, najlepiej gotować w garnku z wrzącą wodą wlaną do wysokości 2-3 cm. Produkty należy umieścić w specjalnym koszyku lub sitku (możemy wyłożyć go np. liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, ponieważ zapobiega to przywieraniu jedzenia).
Bez względu na to, czego użyjemy, musimy pamiętać, by gotowane produkty nie stykały się z wodą. Koszyk lub sitko trzeba przykryć pokrywką i wstawić do garnka. Chińczycy stosują dodatkowo specjalna wkładkę w kształcie krzyża i wykorzystują powstały wywar do zup i sosów. Aby nie rozgotować produktów, należy przestrzegać czasu obróbki: - kalafior lub brokuł: 5-10 min - fasola szparagowa: 10 min - ziemniaki: 15-20 min - marchewka: 15 min - pokrojona pierś z kurczaka: 20-25 min - pulpety mięsne: 20 min - ryby: 10 min - ryż: 30 min.
PAROWAR
Parowar to urządzenie elektryczne do gotowania na parze, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu, ponieważ umożliwia przygotowanie całego dania równocześnie (w 30-35 min). Potrawy nie przypalają się i nie wykipią, a więc w czasie przyrządzania posiłku można zająć się czymś innym. Automatyczny minutnik pozwala dokładnie ustawić czas gotowania. Parowary pionowe (piętrowe) składają się ze zbiornika na wodę i pojemników na potrawy oraz pokrywy. Do podstawy wlewa się wodę i układa kolejno pojemniki z potrawami. Każdy z pojemników przykrywa się specjalną pokrywką.
Niektóre parowary mają system podtrzymujący temperaturę po zakończeniu gotowania, a także program umożliwiający włączenie go o określonej godzinie. Parowary poziome charakteryzują się ułożeniem wszystkich pojemników na jednym poziomie oraz możliwością osobnego sterowania zarówno temperaturą, jak i czasem gotowania dla każdej komory. Dzięki temu każdy z przygotowanych składników będzie miał swój indywidualny zapach i żaden ze składników nie zostanie narażony na rozgotowanie. Wadą jest mniejsza objętość niż parowarów piętrowych. W większości parowarów poziomych można przygotować obiad jedynie dla 2-3 osób.
SZYBKOWAR
Szybkowar to szczelny garnek, w którym pod wpływem nagrzewania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania o 70%, a przyrządzane w nim potrawy są delikatniejsze. W szybkowarze zużywa się mniejszą ilość płynów do przygotowania posiłku, co z kolei wpływa na zatrzymanie w pożywieniu maksymalnej ilości składników odżywczych.
Wytworzona pod ciśnieniem para jest zatrzymana w szybkowarze za pomocą hermetycznej przykrywki zaopatrzonej w zawór bezpieczeństwa. Sitka to gotowania na parze są tu wyposażeniem dodatkowym, w szybkowarach można więc gotować również w sposób tradycyjny (bez sitka, w wodzie)