Stokrotka

  • 4

Wszyscy znamy te pospolite kwiatki, ale czy wiecie, że można je jeść na surowo a napar z suszu ma właściwości lecznicze?

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Stokrotka
Stokrotka to wieloletnia roślina zielna z rodziny astrowatych, rodzaj liczy 15 gatunków. W średniowieczu było to ziele poświęcone Matce Boskiej. Ma jasnozielone, łopatkowate listki i białe lub różowe języczkowe kwiatki dookoła żółtego środka. Kwiaty zamykają się na noc i podczas bardzo zachmurzonych lub deszczowych dni. W Polsce dziko rośnie tylko jeden gatunek - stokrotka pospolita (Bellis perennis). Spotkać ją możemy na łąkach, pastwiskach, przy drogach. Kwitnie od marca do listopada, ale też w bezśnieżne i bezmroźne zimy. Stokrotki można uprawiać w ogródkach - ma wiele ciekawych, kolorowych odmian o pełniejszych kwiatostanach niż odmiana polna. Kwiaty i młode listki są jadalne. Można je dodawać np. do sałatek lub zup. Z suszonych kwiatów sporządza się napary stosowane wewnętrznie przy krwawieniach z płuc, z pęcherza moczowego, jako środek przecigorączkowy i wzmacniający. Napar poleca się także przy złej przemianie materii i nieregularności menstruacji oraz jako środek moczopędny (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej) i przeczyszczający. Obniża też ciśnienie krwi i przeciwdziała miażdżycy. Napar można stosować także zewnętrznie w postaci kąpieli i okładów jako środek przeciwzapalny, przy źle gojących się ranach, krwawych wybroczynach, owrzodzeniu i wykwitach skórnych.