Już w średniowieczu ceniono te owoce za dostępność i umiarkowaną cenę, podawano je jako odrębny posiłek, składnik wielu potraw lub jako dodatek – zarówno na słodko jak i na słono. Dlaczego do szkoły na II śniadanie dostawaliśmy kanapkę i jabłko? Dlaczego na deser podajemy jabłko pieczone z marmoladą? Dlaczego powstało powiedzenie, że dwa jabłka dziennie zapewnią nam zdrowie i siłę?Owoce jabłoni zawierają cukier prosty, białka, całą gamę witamin (C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy) oraz błonnik. Kwasy organiczne, poza nadaniem doskonałego smaku mają także właściwości pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Najbogatszą częścią tych owoców jest to, co najczęściej wyrzucamy, czyli gniazda nasienne i skórka. Pektyny zawarte w skórce poza działaniem profilaktycznym mają także działanie lecznicze – wiążąc metale ciężkie krążące w ustroju odtruwają nasz organizm. Ta informacja na pewno szczególnie ucieszy nałogowych palaczy, którzy każdego papierosa powinni zagryzać jabłkiem. Jabłka są pierwszym owocem, które podajemy dzieciom, znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu osób starszych i chorych. Pasują do niemal wszystkich rodzajów dań: na surowo – jako przegryzka w ciągu dnia oraz jako dodatek do sałatek i surówek, suszone do kompotu, gotowane jako deser z serkiem i dżemem lub dodatek do mięs oraz rozdrobnione: w postaci soku, dżemu czy kompotu. Idealnie komponują się w ciastach, jako farsz do naleśników, omletów czy tart. Smakują zawsze.
wio
justka
Gość
to nie jest biblijne :), to blad powszechnie popelniany
Gość