ŚWIATOWE MUFFINY
Pierwsze przepisy na te małe babeczki powstały w Anglii na przełomie X/XI wieku. Początkowo muffiny były przekąską niższych sfer – służby, służących – jednak w późniejszym czasie brytyjska arystokracja uznała ten przysmak za znakomity dodatek do popołudniowej herbaty.
Na początku XIX wieku na ulicach Anglii w porze herbaty, czyli o 17.00 w trakcie „five o’clock” można było zobaczyć tzw. „Muffin men” sprzedających te słodkości.
Zdjęcia: Fotolia
Nie tylko Wielka Brytania oszalała na punkcie muffinek. W USA aż trzy stany mają urzędowe babeczki: Minnesota – Blueberry Muffin, Massachusetts - Corn Muffin, Nowy Jork - Apple Muffin. Ciekawostką jest fakt, że w USA, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii „angielskimi muffinami” nazywa się smażone drożdżowe placuszki podawane na gorąco z masłem.
POMYSŁY NA MUFFINY
Muffiny to proste i szybkie w przygotowaniu babeczki wypiekane w tzw. papilotkach lub specjalnych formach. Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych - mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Zachwycają smakiem i zapachem, są miękkie i delikatne. Choć są niewielkich rozmiarów - można dekorować je na wiele sposobów: kremami, masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach, bakaliami czy barwnikami spożywczymi.
Zdjęcie: Fotolia
Odkryjcie ponad 1000 przepisów na słodkie i wytrawny muffiny. Z naszymi poradami przyrządzicie te małe babeczki bez problemu. Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem to deser idealny dla każdego łasucha. Są pyszne! Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą to deser bardzo orzechowy z dodatkiem mlecznej i gorzkiej czekolady, z lekkim słonym posmakiem masła orzechowego. Musicie się skusić!
Czekamy na Wasze słodkie i wytrawne przepisy na pyszne muffinki! Jesteśmy ciekawi, jakie smaki lubicie najbardziej - czekoladowe, a może w wersji na słono z serem feta? Dzielcie się sprawdzonymi recepturami na te małe babeczki i zdobywajcie cenne wirtuale. Zapraszamy!
Pierwsze przepisy na te małe babeczki powstały w Anglii na przełomie X/XI wieku. Początkowo muffiny były przekąską niższych sfer – służby, służących – jednak w późniejszym czasie brytyjska arystokracja uznała ten przysmak za znakomity dodatek do popołudniowej herbaty.
Na początku XIX wieku na ulicach Anglii w porze herbaty, czyli o 17.00 w trakcie „five o’clock” można było zobaczyć tzw. „Muffin men” sprzedających te słodkości.
Zdjęcia: Fotolia
Nie tylko Wielka Brytania oszalała na punkcie muffinek. W USA aż trzy stany mają urzędowe babeczki: Minnesota – Blueberry Muffin, Massachusetts - Corn Muffin, Nowy Jork - Apple Muffin. Ciekawostką jest fakt, że w USA, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii „angielskimi muffinami” nazywa się smażone drożdżowe placuszki podawane na gorąco z masłem.
POMYSŁY NA MUFFINY
Muffiny to proste i szybkie w przygotowaniu babeczki wypiekane w tzw. papilotkach lub specjalnych formach. Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych - mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Zachwycają smakiem i zapachem, są miękkie i delikatne. Choć są niewielkich rozmiarów - można dekorować je na wiele sposobów: kremami, masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach, bakaliami czy barwnikami spożywczymi.
Zdjęcie: Fotolia
Odkryjcie ponad 1000 przepisów na słodkie i wytrawny muffiny. Z naszymi poradami przyrządzicie te małe babeczki bez problemu. Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem to deser idealny dla każdego łasucha. Są pyszne! Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą to deser bardzo orzechowy z dodatkiem mlecznej i gorzkiej czekolady, z lekkim słonym posmakiem masła orzechowego. Musicie się skusić!
Czekamy na Wasze słodkie i wytrawne przepisy na pyszne muffinki! Jesteśmy ciekawi, jakie smaki lubicie najbardziej - czekoladowe, a może w wersji na słono z serem feta? Dzielcie się sprawdzonymi recepturami na te małe babeczki i zdobywajcie cenne wirtuale. Zapraszamy!
SylaUla
marcinka
Marika-
niezły kąsek