Szpinak i jego właściwości

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa! Jest zdrowy, zawiera dużo potasu i magnezu a – co ciekawe – mimo wielu zdrowotnych właściwości nie wszyscy powinni go jeść. Dlaczego? Przeczytajcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szpinak i jego właściwości
fot. Fotolia

Szpinak należy do rodziny szarłatowatych, a już dwa tysiące lat temu był uprawiany w Persji. W naszym kraju pojawił się w IX w. Najwięcej witamin ma szpinak świeży (jego liście przypominają trochę nasz rodzimy szczaw). 100 g szpinaku to tylko 30 kcal! Ponadto zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Ma dużo wapnia, magnezu, witamin z grup A,B, C i E oraz cynku, fosforu i sodu.

Chroni przed nowotworami i miażdżycą, dobrze wpływa także na układ trawienny. Powinny go spożywać osoby z nadciśnieniem, bo szpinak je znacznie obniża. Pomaga w leczeniu uporczywych zaparć. Dodatkowo pomaga w bólach głowy i sytuacjach stresowych.

Niestety nie każdy może jeść szpinak, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który ogranicza wchłanianie się wapnia i magnezu do organizmu, co z kolei może prowadzić do kamicy nerkowej i niedoboru wapnia. Powinni go unikać przede wszystkim ludzie, którzy cierpią na choroby wątroby i nerek (może przyczyniać się do powstawania kamieni).

Poza właściwościami zdrowotnymi, szpinak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niego przygotowywać zupy, sosy, naleśniki , tarty, farsze i wiele innych. Nawet ciasto można przyrządzić w wersji szpinakowej. Najlepiej smakowo komponuje się z czosnkiem, serami, gałką muszkatołową. Lubi także towarzystwo śmietany i mleka.

Warto mieć w zamrażarce torebkę mrożonego szpinaku, bo szybko można z niego wyczarować smaczne i proste danie, np. makaron z sosem szpinakowym, pomidorkami i fetą. Bardzo szybkim i łatwym sposobem na przygotowanie jest także podduszenie szpinaku na maśle z czosnkiem i solą. Taki szpinak podajemy z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Polecam serdecznie!