Szynka parmeńska

  • 4

Szynka parmeńska to włoska surowa podsuszana szynka wieprzowa - zobacz do jakich potraw najlepiej pasuje.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szynka parmeńska
Pochodzi z włoskiego miasta Parma, od 1996 roku posiada certyfikat ochrony miejsca pochodzenia przyznany przez Wspólnotę Europejską.

Jest niskokaloryczna, ma lekko słodki intensywny smak, przez co nazywana bywa "słodką szynką". Jej jedynymi dodatkami są tłuszcz i woda.

Najczęściej podawana w przystawkach, z owocami, np. z melonem. Serwowana często z białym winem, jednak znakomicie smakuje z każdym - poleca się m.in. toskańskie wina czerwone. Szynka może służyć również do nadziewania polędwicy wołowej.

Podobno jest to najsłynniejsza szynka na świecie. Prawdziwa szynka parmeńska ma wypalony znak korony - po tym można ją rozpoznać.