Tajemnice idealnej bezy

  • 2

Przygotowanie bezy nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy znajomość kilku trików. Zobacz jak zrobić domową bezę.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Tajemnice idealnej bezy
fot. Fotolia

Każdy z Was zapewne choć raz w życiu próbował zrobić bezę, niestety to kapryśna słodkość która bardzo często się nie udaje.
W przygotowaniu bardzo istotną rolę odgrywają dwa składniki: jaja (a dokładnie białka) oraz cukier. Białka muszą być: bardzo świeże, dobrze schłodzone i niezwykle dokładnie oddzielone - w pianie nie może znajdować się nawet odrobina żółtka.

Cukier jakiego używamy do bezy powinien być idealnie drobnym kryształem. Należy pamiętać, że trzeba go dosypywać stopniowo, ponieważ dodanie „na raz” wyeliminuje pianę z kategorii „idealnej” (cała się rozpłynie). Przed ubijaniem białek można do nich dodać szczyptę soli.

Piana na bezy musi być bardzo delikatna i lśniąca, dodawanie cukru należy zacząć dopiero gdy piana zacznie się „rwać”. Cukier musi być dokładnie zmiksowany z pianą. Piana po ubiciu nie może tracić nadanego jej kształtu. Ubitą pianę należy przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem.

Tak naprawdę bezy nie pieczemy tylko poddajemy procesowi suszenia, który jest długi ale wart oczekiwanego efektu. Bezy należy włożyć do piekarnika o temperaturze 70-80 stopni i suszyć około 5 godzin. Jeżeli zauważycie, że w czasie suszenia Wasze słodkości nabierają brązowej barwy, należy niezwłocznie uchylić drzwiczki do piekarnika .

Do piany można dodać barwniki spożywcze (polecam w żelu) , można również dodać trochę soku z cytryny albo starte orzechy  (jest to jednak propozycja dla zaawansowanych: trzeba wymieszać pianę bardzo delikatnie szpatułką, a nie mikserem). Nie wolno dodawać do bezy olejków . Prawidłowo wysuszona beza powinna być niezwykle lekka i chrupiąca. Jeżeli w środku jest gumowa i miękka, oznacza to, że zbyt krótko była poddana procesowi suszenia. Należy również pamiętać że bezy nie wolno wyjmować z piekarnika zaraz po jego wyłączeniu, ponieważ wtedy popęka. należy tylko uchylić drzwiczki aby wystygła i „odpoczęła”. Należy pamiętać że z bezy można robić również pyszne torty.

Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na bezy.

Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru kryształu
- szczypta soli

Wykonanie:
Białka dokładnie schłodzić, dodać do nich odrobinę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodawać porcjami cukier tak aby proces ubijania białek z cukrem trwał około 2 minut. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem. Bezy suszyć w temperaturze około 70-80 stopni przez 5 godzin. Po wysuszeniu uchylić piekarnik i wystudzić.

Zobacz film jak zrobić domowe bezy >>>