Każdy z Was zapewne choć raz w życiu próbował zrobić bezę, niestety to kapryśna słodkość która bardzo często się nie udaje.
W przygotowaniu bardzo istotną rolę odgrywają dwa składniki: jaja (a dokładnie białka) oraz cukier. Białka muszą być: bardzo świeże, dobrze schłodzone i niezwykle dokładnie oddzielone - w pianie nie może znajdować się nawet odrobina żółtka.
Piana na bezy musi być bardzo delikatna i lśniąca, dodawanie cukru należy zacząć dopiero gdy piana zacznie się „rwać”. Cukier musi być dokładnie zmiksowany z pianą. Piana po ubiciu nie może tracić nadanego jej kształtu. Ubitą pianę należy przekładać do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem.
Tak naprawdę bezy nie pieczemy tylko poddajemy procesowi suszenia, który jest długi ale wart oczekiwanego efektu. Bezy należy włożyć do piekarnika o temperaturze 70-80 stopni i suszyć około 5 godzin. Jeżeli zauważycie, że w czasie suszenia Wasze słodkości nabierają brązowej barwy, należy niezwłocznie uchylić drzwiczki do piekarnika .
Do piany można dodać barwniki spożywcze (polecam w żelu) , można również dodać trochę soku z cytryny albo starte orzechy (jest to jednak propozycja dla zaawansowanych: trzeba wymieszać pianę bardzo delikatnie szpatułką, a nie mikserem). Nie wolno dodawać do bezy olejków . Prawidłowo wysuszona beza powinna być niezwykle lekka i chrupiąca. Jeżeli w środku jest gumowa i miękka, oznacza to, że zbyt krótko była poddana procesowi suszenia. Należy również pamiętać że bezy nie wolno wyjmować z piekarnika zaraz po jego wyłączeniu, ponieważ wtedy popęka. należy tylko uchylić drzwiczki aby wystygła i „odpoczęła”. Należy pamiętać że z bezy można robić również pyszne torty.
Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na bezy.
Składniki:
- 4 białka
- 250 g cukru kryształu
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka dokładnie schłodzić, dodać do nich odrobinę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodawać porcjami cukier tak aby proces ubijania białek z cukrem trwał około 2 minut. Pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem. Bezy suszyć w temperaturze około 70-80 stopni przez 5 godzin. Po wysuszeniu uchylić piekarnik i wystudzić.
Zobacz film jak zrobić domowe bezy >>>
Dinah
Nina W.