Tajemnice ryby po grecku

  • 1

Chociaż brzmi to zabawnie, ryba po grecku jest w Polsce bardzo popularną i lubianą potrawą. Choć jej przygotowanie nie jest trudne, warto wiedzieć na które czynności należy zwrócić uwagę, aby smakowała wybornie.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Tajemnice ryby po grecku
fot. Fotolia

Ryba po grecku jest daniem, które bardzo często wykorzystywane jest przy różnych okazjach – na weselach, podczas rodzinnych uroczystości, świąt. Przygotowanie ryby po grecku nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów pracy – wystarczy kilka filetów ryby, przyprawy i warzywa.
Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów – poniżej postaram się je opisać.

PRZYPRAWY
Przed panierowaniem ryby należy oprószyć ją pieprzem i solą. Warto też nadać jej dodatkowego smaku dzięki ziołom prowansalskim. Do warzyw można dodać mieloną paprykę (słodką), ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli lubimy wersję na ostro można dodać do warzyw zmielony kardamon lub suszone płatki papryczki chili.

WARZYWA
Do duszenia warzyw użyjmy mieszaniny oleju z masłem. Warzywa będą mieć delikatniejszy smak.
Po pokrojeniu, wrzucamy je do garnka i stale mieszamy. Do smaku można podlać białym winem. Podduszamy do miękkości. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

RYBA
Najważniejsze zostawiłam na koniec. Jeśli mamy jeszcze zamrożoną rybę, powinniśmy ją rozmrażać powoli. Najlepiej włożyć ją do miski i wsadzić na noc do lodówki, na najniższą półkę. Można też zostawić ją w torebce i moczyć w zimnej wodzie, aż nabierze miękkości. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia. Będzie też soczysta i delikatna w smaku. Filety najlepiej smażyć na klarowanym maśle. Można dodać do masła sok z cytryny, która doda daniu kwaskową nutę. Masło zaś wzbogaca aromat ryby.

Na portalu gotujmy.pl możemy znaleźć mnóstwo przepisów na rybę po grecku. Wypróbujcie chociaż jeden z nich, by sprawdzić smak i walory tego dania. Polecam!