Jakie przyprawy do flaków?

Flaki doprawia się głównie majerankiem i papryką w proszku. Lepszy smak dania uzyskuje się również dzięki dodatkowi marchewki, pora lub selera.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jakie przyprawy do flaków?
fot. Fotolia
Flaki to potrawa, którą można przygotować na bazie podrobów drobiowych lub wołowych. Jak przygotować flaki? To proste – wystarczy je namoczyć a następnie gotować razem z warzywami. Odpowiedni smak można uzyskać poprzez dobór odpowiednich przypraw. Jakie przyprawy wybrać do flaków?

Czym doprawić flaki?

Flaki doprawia się przede wszystkim majerankiem i papryką w proszku. Równie istotną przyprawą jest pieprz. Dodatkowo smak flaków można poprawić przy pomocy cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi, oregano lub pieprzu cayenne. Można również eksperymentować z innymi przyprawami i dodatkami, np. czosnkiem lub cebulą.

Jak zagęścić flaki?

Flaki zagęszcza się na trzy sposoby. Oto one:
  • Zasmażka – masło rozpuszcza się w rondlu lub na patelni, dodaje mąkę, chwilę smaży i przekłada do flaków. Ważne, aby zasmażka była jasna, niepalona, wówczas nie zniszczy smaku zupy. 
  • Bułka tarta – wystarczy do gotujących się flaczków dosypać wybraną ilość bułki tartej. W trakcie gotowania bułka napęcznieje i zagęści zupę.
  • Śmietana – niezbyt popularna metoda zagęszczania flaków, ponieważ powoduje, że całość robi się bardziej delikatna w smaku. Można tutaj użyć śmietany tradycyjnej lub roślinnej.