Flaki to potrawa, którą można przygotować na bazie podrobów drobiowych lub wołowych. Jak przygotować flaki? To proste – wystarczy je namoczyć a następnie gotować razem z warzywami. Odpowiedni smak można uzyskać poprzez dobór odpowiednich przypraw. Jakie przyprawy wybrać do flaków?
Czym doprawić flaki?
Flaki doprawia się przede wszystkim majerankiem i papryką w proszku. Równie istotną przyprawą jest pieprz. Dodatkowo smak flaków można poprawić przy pomocy cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi, oregano lub pieprzu cayenne. Można również eksperymentować z innymi przyprawami i dodatkami, np. czosnkiem lub cebulą.
Jak zagęścić flaki?
Flaki zagęszcza się na trzy sposoby. Oto one:
Czym doprawić flaki?
Flaki doprawia się przede wszystkim majerankiem i papryką w proszku. Równie istotną przyprawą jest pieprz. Dodatkowo smak flaków można poprawić przy pomocy cynamonu, gałki muszkatołowej, maggi, oregano lub pieprzu cayenne. Można również eksperymentować z innymi przyprawami i dodatkami, np. czosnkiem lub cebulą.
Jak zagęścić flaki?
Flaki zagęszcza się na trzy sposoby. Oto one:
- Zasmażka – masło rozpuszcza się w rondlu lub na patelni, dodaje mąkę, chwilę smaży i przekłada do flaków. Ważne, aby zasmażka była jasna, niepalona, wówczas nie zniszczy smaku zupy.
- Bułka tarta – wystarczy do gotujących się flaczków dosypać wybraną ilość bułki tartej. W trakcie gotowania bułka napęcznieje i zagęści zupę.
- Śmietana – niezbyt popularna metoda zagęszczania flaków, ponieważ powoduje, że całość robi się bardziej delikatna w smaku. Można tutaj użyć śmietany tradycyjnej lub roślinnej.