Można odnieść wrażenie, że pilnowany garnek nigdy nie wykipi, ale kiedy tylko na chwilę odwrócimy głowę zawartość wypływa na wszystkie strony.
Moja rada jest taka – kiedy nastawiasz garnek z wodą, połóż na nim drewnianą łyżkę (tak jak średnicę, żeby łyżka łączyła brzegi garnka). Kiedy woda zacznie się gotować, nawet zbyt wysoko, drewniana łyżka przebije pęcherze gotującej się wody, zapewniając nam chwilę do przykręcenia płomienia.
Zamiast łyżki drewnianej można użyć metalowej, jednak metal za dobrze przewodzi ciepło i możemy się poparzyć.
Gotująca się woda tworzy większe pęcherze, kiedy gotujemy na przykład makaron albo fasolę. Czemu? Wszystko przez skrobię, która wytraca się z produktów podczas gotowania i trochę „skleja” wodę, co powoduje powstanie większych bąbelków. Dlatego też dodaje się do gotowania oliwę z oliwek.
Moja rada jest taka – kiedy nastawiasz garnek z wodą, połóż na nim drewnianą łyżkę (tak jak średnicę, żeby łyżka łączyła brzegi garnka). Kiedy woda zacznie się gotować, nawet zbyt wysoko, drewniana łyżka przebije pęcherze gotującej się wody, zapewniając nam chwilę do przykręcenia płomienia.
Zamiast łyżki drewnianej można użyć metalowej, jednak metal za dobrze przewodzi ciepło i możemy się poparzyć.
Gotująca się woda tworzy większe pęcherze, kiedy gotujemy na przykład makaron albo fasolę. Czemu? Wszystko przez skrobię, która wytraca się z produktów podczas gotowania i trochę „skleja” wodę, co powoduje powstanie większych bąbelków. Dlatego też dodaje się do gotowania oliwę z oliwek.