Lodówki nie wolno przeładowywać; przeładowana nie może prawidłowo pracować. Wszystkie artykuły w lodówce powinny być zawinięte lub przykryte. Drzwi lodówki są potencjalnie jej najsłabszą częścią, nie wpychajmy do przegródek lodówki niczego na siłę. Nie wolno wstawiać do lodówki ciepłej żywności, to powoduje kondensację pary. Świeżą żywność możemy bezpiecznie trzymać w lodówce zgodnie z następującymi zasadami: masło 3-5 dni, margarynę 2-3 miesiące, sery twarde 1-2 tygodnie, sery miękkie 3-4 tygodnie, smalec 12 miesięcy, jaja 3 tyg, surowe mięso 2-3 dni, wędzoną słoninę 5 dni, zarobione ciasto twarde 3 miesiące, ciasto z wodą 2-3 dni, świeże drożdże 1 miesiąc, warzywa 2-3 dni, miękkie owoce 1 dzień.