Wielkanoc w Europie – Włochy

Jak obchodzą Święta Wielkanocne Włosi? Oto wielkanocne zwyczaje i potrawy z Italii. Podpowiadamy też jak przyrządzić tradycyjne włoskie ciasto - Colomba Pasquale.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wielkanoc w Europie – Włochy
fot. Fotolia
Wielkanoc we Włoszech w przeciwieństwie do Wielkanocy w Polsce, czy nawet włoskiego Bożego Narodzenia, nie jest świętem rodzinnym. Mowa jest o tym w słynnym powiedzeniu: „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” – „Boże Narodzenie z rodziną, Wielkanoc z kim chcesz”.

Włosi najczęściej spędzają Wielkanoc w gronie przyjaciół, korzystając z dni wolnych . Nie zmienia to faktu, że nie uczestniczą w charakterystycznych obrzędach.

Procesje

W Wielki Tydzień organizowane są różnego rodzaju procesje figurami, a w oknach zapala się świece. Spotkać się można z tradycją ubioru na czarno, jako symbolu żałoby po śmierci Pana Jezusa. Wielki Piątek zwany jest piątkiem smutku, milkną nawet dzwony, by w Wielką Niedzielę zwiastować dobra nowinę.

W miejscowości o nazwie Barile przygotowania do procesji trwają cały rok. Procesja ma charakter przedstawienia, opowiada o męce Pana Jezusa. Główne role grają:  Trzy Maryje, dziewczynki ubrane w biel, jako symbol niewinności i czystości ducha;  cyganka, odziana w złoto, jako jedyna wyrażająca radość ze zdarzeń, symbol zła. Charakterystyczne jest złoto, kobieta mająca grać cygankę (zawsze brunetka) od Bożego Narodzenia chodzi o domach i zbiera złoto, które później przyodzieją, dziewczynki, figura Maryi, księża oraz sama cyganka która zakupiła gwoździe, które przybiły Jezusa do krzyża.

Wielkanoc

Charakterystycznym obrzędem jest „veglia pasquale"- odpowiednik naszej rezurekcji -  czuwanie paschalne. Po którym Włochów czeka obfite śniadanie, wędlina, jajka wszystko to, czego zabrakło podczas postu. Jednak to nie śniadanie, jak w polskiej tradycji, jest najważniejsze. Włosi wyczekują niedzielnego, wielkanocnego obiadu, który jest zróżnicowane wedle regionu. Można zauważyć, że przeważa baranina, cielęcina, kozie mięso, podawane z ziemniakami i pieczonymi karczochami.

Zabawy

We Florencji organizowany jest rydwan wypełniony fajerwerkami, ciągnięty przez białe woły. Ta zabawa ma swoje początki w legendzie o odważnym Pazzino. Na Sycylii nastolatkowie zakładają czerwone maski, symbolizujące diabła. Krążą po mieście szukając zabłąkanych dusz, do czasu aż na ulicach pojawi się figura Madonny idąca na spotkanie z synem. Młodzież, przebrana tym razem za anioły, prowadzi rówieśników – diabłów – przed oblicze Matki Boskiej i razem oddają jej pokłon. W Wielki Poniedziałek Włosi spędzają na świeżym powietrzu, nad morzem, jeziorem, w parku, organizując pikniki.

Ciasta

Po obfitym obiedzie przychodzi pora na deser. Na polskich stołach znajdziemy tradycyjną babkę. We Włoszech natomiast gołębicę tak zwaną „Colomba Pasquale”.  Jest to ciasto drożdżowe z bakaliami, na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego. W kształcie gołębicy w locie.

Obecnie Colomba pasgauale może być wzbogacone w krem, posypane różnymi bakaliami, w zależności  od gustu. Z Gołębicą wiąże się wiele legend. Jedna z nich głosi, że po raz pierwszy stworzył ją cukiernik z Pawii w 750 roku. Celem było wprowadzenie  pokoju pomiędzy Pawią a królem Alboino.

Jak przyrządzić tradycyjną włoską Gołębicę?
- 3 dag drożdży;
- 5 żółtek;
- 60 dag mąki;
- 20 dag masła;
- 15 dag cukru;
- 90 ml mleka;
- sól;
- łyżeczka startej skórki cytryny;
- 12 dag kandyzowanej skórki pomarańczy.

Etap I
Rozpuścić drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie zagnieść z 6 łyżkami mąki, ulepić z masy kulkę i naciąć a krzyż. Przez 1 h do 2 h  moczyć w garnku ciepłej wody.

Etap II
Mąkę, 12 dag masła, żółtka, cukier, skórkę cytryny, ciepłe mleko dodając szczyptę soli – zagnieść. Po chwili dodać wcześniej przygotowaną kulkę. Zagniatać, po 20 minutach ugniatania należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby zwiększyło swoją objętość o 1/3.

Etap III
Gdy ciasto otrzyma odpowiednią objętość, roztopić połowę pozostałego masła, dodać do ciasta i dalej zagniatać. Następnie odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość.

Etap IV
Do wyrośniętego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową i resztę masła. Po zagnieceniu włożyć do formy, bądź samemu nadać formę gołębicy.

Etap V
Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, zmniejszyć temperaturę do 160°C i pozostawić w piekarniku na 20 minut.