Składniki na 10 porcji:
- 10 jajek
- 5 pałek z kurczaka
- 3 małe marchewki
- 3 cm pora
- 1/4 małego selera
- pietruszka
- mała cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ostrym nożem odetnij wąską część jaja. Wylej zawartość skorupki do pojemnika - jako możesz wykorzystać do przygotowania jajecznicy. Tak przygotowane skorupki dokładnie umyj, następnie gotuj je przez 10-15 sekund. Wyjmij i ostudź.
2. Pałki z kurczaka zalej 2 litrami wody. Dodaj obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
3. Wyjmij mięso i marchewkę. Odcedź bulion i dodaj do gorącego płynu 3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszaj.
4. Marchewkę pokrój w plasterki lub kostkę. Mięso obierz i podziel na małe kawałki.
5. Przygotowane skorupki jajka ułóż w pojemniki lub do zwykłej wytłoczki.
6. Wypełniaj skorupki jajka. Kolejno nakładaj: 3-4 plasterki marchewki, kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy, 3-4 kawałki mięsa i znów kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy i na końcu plastry marchewki.
7. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wlej przygotowany płyn do wypełnionych skorupek.
8. Odstaw galaretę na 8-10 godzin do lodówki. Po tym czasie dobieraj przygotowaną galaretę, w taki sposób jak robisz to przy gotowanym jajku. Galaretę podawaj z cytryną i octem.
Przepis to idealny pomysł na efektowną przystawkę na Wielkanoc!
Przepis, wykonanie oraz zdjęcie Elżbieta Żołek
- 10 jajek
- 5 pałek z kurczaka
- 3 małe marchewki
- 3 cm pora
- 1/4 małego selera
- pietruszka
- mała cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ostrym nożem odetnij wąską część jaja. Wylej zawartość skorupki do pojemnika - jako możesz wykorzystać do przygotowania jajecznicy. Tak przygotowane skorupki dokładnie umyj, następnie gotuj je przez 10-15 sekund. Wyjmij i ostudź.
2. Pałki z kurczaka zalej 2 litrami wody. Dodaj obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
3. Wyjmij mięso i marchewkę. Odcedź bulion i dodaj do gorącego płynu 3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszaj.
4. Marchewkę pokrój w plasterki lub kostkę. Mięso obierz i podziel na małe kawałki.
5. Przygotowane skorupki jajka ułóż w pojemniki lub do zwykłej wytłoczki.
6. Wypełniaj skorupki jajka. Kolejno nakładaj: 3-4 plasterki marchewki, kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy, 3-4 kawałki mięsa i znów kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy i na końcu plastry marchewki.
7. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wlej przygotowany płyn do wypełnionych skorupek.
8. Odstaw galaretę na 8-10 godzin do lodówki. Po tym czasie dobieraj przygotowaną galaretę, w taki sposób jak robisz to przy gotowanym jajku. Galaretę podawaj z cytryną i octem.
Przepis to idealny pomysł na efektowną przystawkę na Wielkanoc!
Przepis, wykonanie oraz zdjęcie Elżbieta Żołek
daro