Wielkanocna galaretka w kształcie jajka

  • 1

Uwielbiam zimne nóżki oraz domowe galarety, często podają je na świąteczne śniadanie. W tym roku zaskoczę swoich gości nietypowym wyglądem galarety. Mam nadzieję, że i wam ten kształt przypadnie do gustu.

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Wielkanocna galaretka w kształcie jajka
fot. Elżbieta Żołek
Składniki na 10 porcji:
- 10 jajek
- 5 pałek z kurczaka
- 3 małe marchewki
- 3 cm pora
- 1/4 małego selera
- pietruszka
- mała cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- żelatyna
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ostrym nożem odetnij wąską część jaja. Wylej zawartość skorupki do pojemnika - jako możesz wykorzystać do przygotowania jajecznicy. Tak przygotowane skorupki dokładnie umyj, następnie gotuj je przez 10-15 sekund. Wyjmij i ostudź.  

2. Pałki z kurczaka zalej 2 litrami wody. Dodaj obraną cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.

3. Wyjmij mięso i marchewkę. Odcedź bulion i dodaj do gorącego płynu 3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszaj.

4. Marchewkę pokrój w plasterki lub kostkę. Mięso obierz i podziel na małe kawałki.

5. Przygotowane skorupki jajka ułóż w pojemniki lub do zwykłej wytłoczki.

6. Wypełniaj skorupki jajka. Kolejno nakładaj: 3-4 plasterki marchewki, kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy, 3-4 kawałki mięsa i znów kilka ziaren groszku, kilka ziaren kukurydzy i na końcu plastry marchewki.

7. Za pomocą małej łyżeczki delikatnie wlej przygotowany płyn do wypełnionych skorupek.

8. Odstaw galaretę na 8-10 godzin do lodówki. Po tym czasie dobieraj przygotowaną galaretę, w taki sposób jak robisz to przy gotowanym jajku. Galaretę podawaj z cytryną i octem.

Przepis to idealny pomysł na efektowną przystawkę na Wielkanoc!

Przepis, wykonanie oraz zdjęcie Elżbieta Żołek