Wino i szkło

Jak mówią Francuzi "sa faire la bouche" - przygotowac usta do degustacji wina, ale nie tylko, również właściwe naczynie .

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Wino i szkło
Józef Wechsberg z Ostrawy - legendarny publicysta w dziedzinie gastronomii światowej - napisał: "Wina nie należy pic, tylko używac". Ale w czym? Podstawowa zasada: do każdego napoju - odpowiednie szkło!Czerwone wino lepiej smakuje z pękatego kieliszka, ponieważ dzięki większej pojemności dostaje się do płynu więcej tlenu i w pełni roztaczają się aromat i smak (bukiet).Kieliszków z mniejszą czaszą używamy do białego wina. Dzięki częstszemu napełnianiu pucharów wino utrzymuje właściwie niską temperaturę.Kieliszki do win musujących i szampana powinny miec wysoką czaszę, by napój dobrze się pienił i zbyt szybko nie wietrzał.