Jak przyśpieszyć pracę w kuchni

Stosuję sprawdzone techniki, wtedy uzyskuję odpowiednie rezultaty szybko i bez kłopotów.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Jak przyśpieszyć pracę w kuchni
Szybki start: Kiedy obieramy,oczyszczamy,usuwamy gniazda nasienne i łodygi,kroimy w plasterki albo w kostkę,spróbujmy utworzyć coś w postaci małej linii produkcyjnej.Ustawmy cedzak do opłukiwania składników w pobliżu zlewu.Połóżmy ręcznik kuchenny albo pustą miskę przy desce do krojenia,abyśmy mogły do niej odkładać obierki lub skórki.Jeśli podczas gotowania mamy dodać do potrawy kilka pokrojonych składników,przełóżmy je do miseczek albo na talerze i ustawmy we właściwej kolejności.Niewielkie ilości produktów można ułożyć na dużym talerzu.Sól oraz młynek do pieprzu powinny zawsze znajdować się pod ręką. Krojenie: Często o wiele szybciej uda nam się odciąć tłuszcz z bekonu lub szynki,posiekać zioła,pokroić anchois ,suszone pomidory,oliwki bez pestek czy cebulkę dymkę kuchennymi nożyczkami niż nożem.Możemy je wówczas ciąć prosto do rondla.Rękami o wiele szybciej niż nożem podzielimy liście sałaty na kawałki.Darcie mniej uszkadza delikatne listki,dzięki czemu zachowują więcej witamin oraz składników mineralnych.