Wszystko co warto wiedzieć o stekach

Co to jest stek? Gdzie kupować? Jak przygotować? Jak smażyć? Wszystkie wskazówki zawarte są w tej poradzie...

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Wszystko co warto wiedzieć o stekach
Co to jest stek?

To duży płat mięsa najczęściej wołowego, cielęcego lub wieprzowego przyrzadzany na rożnie, patelni lub grillu.

Gdzie kupować?

Najlepiej w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym.kupując gotowe steki w supermarkecie,zawracajmy uwagę na ich kolor i wygląd.Opakowanie nie moze być uszkodzone,na jego dnie nie powinien gromadzić się sok mięsny.

Jak przygotować?

Umyte steki osuszamy,nie rozbijamy ich tłuczkiem ani nie panierujemy.Mięso solimy dopiero na talerzu.Wcześniej mozemy je zamarynować, posypać ziołami i przyprawami.Przed smażeniem steki należy wytrzeć z oleju lub marynaty. Przed ułożeniem na grillu,brzegi steków w kilku miejscach nacinamy dzięki temu nie będą się deformować podczas pieczenia.

Jak smażyć?

Najlepiej na ciężkiej zeliwnej patelni,do smażenia używamy oleju,planty lub sklarowanego masła.tłuszcz należy bardzo mocno rozgrzać . Steki odwracamy łopatką nie widelcem zapobiegnie to wyciekaniu soku ze środka mięsa. Im krótszy czas smażenia,tym silniejszy powinien być ogień.

Czas przyrzadzania zależy od grubości steku.Na usmażenie każdego centymetra potrzebujemy 5-7 minut.Nie wiesz czy zdjać już mięso z patelni?Stek jest gotowy,jesli mięso lekko nacisniete palcem nie odkształca się.