Wiśnie
Wiśnie nazywane są „kuzynkami” czereśni, ze względu na podobny wygląd owoców. Warto jednak pamiętać, że różnią się między sobą przede wszystkim smakiem - te pierwsze są zdecydowanie kwaśniejsze, czereśnie - słodkie. Skąd pochodzi wiśnia? Można spotkać się z różnymi opiniami, według których drzewo to pochodzi z Azji Mniejszej lub Europy Południowej.
Drzewa wiśni mogą rosnąć właściwie wszędzie (nie wymagają szczególnego podłoża), a owocują nawet do stu lat! Najbardziej popularnymi odmianami wiśni w Polsce są szklanka i lubka.
Owoce wiśni w ponad 80% składają się z wody, a mimo to posiadają wiele wartości odżywczych. Zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy, wspomagają organizm w walce z chorobami nowotworowymi a oprócz tego spowalniają proces starzenia się. Pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, wpływają na produkcję czerwonych krwinek a także oczyszczają i odtruwają serce.
Potas znajdujący się w wiśniach obniża ciśnienie krwi. Owoce te działają moczopędnie, przez co wpływają na pracę nerek. Jakby tego było mało są niskokaloryczne, więc śmiało można sięgać po nie w trakcie diety!
Niewiele osób wie, że wiśnie to także doskonałe lekarstwo na... bezsenność! Regularne picie soku z wiśni pozytywnie wpłynie na kłopoty ze snem! Tyle korzyści, a przygotowanie tego specyfiku jest naprawdę proste!
Umyte wiśnie wystarczy zasypać cukrem, odstawić na dwie godziny, po czym dodać sok z cytryny i gotować około dwudziestu minut (od momentu zagotowania). Gorący syrop należy przecedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Zdjęcie: Fotolia
Z dodatkiem wiśni możesz przygotować wiele wspaniałych deserów i ciast! Odkryj nasze przepisy - z pewnością wybierzesz coś dla siebie!
Wyobrażacie sobie połączenie wiśni z chilli? Jeżeli nie, koniecznie wypróbujcie przepis Kloruś, według której to jedna z najlepszych możliwych "wiśniowych" propozycji. Nadaje się zarówno do jedzenia bez żadnych dodatków, choć rewelacyjnie sprawdzi się z lodami czy goframi. Pycha!
Jeśli jednak w kuchni stawiacie na klasykę, przygotujcie knedle ziemniaczane z wiśniami według receptury Reniz. Jesteśmy przekonani, że znikną ze stołu w mgnieniu oka!
Chyba nie ma takiej osoby, która poczęstowana odmówiłaby skosztowania tiramisu. A co powiedzielibyście na mrożone tiramisu z wiśniami? Bajkowo słodkie, nietuzinkowo podane a przede wszystkim - orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu. To przepis Kasi Pi, który gorąco Wam polecamy!
Jeśli jednak preferujecie domowe ciasta, ten przepis jest właśnie dla Was! Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą, przygotowane przez jaga85 swoim smakiem oczaruje każdego. Jak przyznaje Autorka, sama nie przepada za surowymi wiśniami, jednak ciasto z ich dodatkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!
Porzeczki
Owoce te występują w dwóch kolorach - czarnym i czerwonym. Obie odmiany zawierają wiele witamin oraz minerałów cennych dla zdrowia. Czerwone porzeczki wspomagają leczenie chorób układu krążenia; przynoszą również ulgę w różnych dolegliwościach żołądkowych. Obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają w leczeniu trądziku.
Z kolei czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. W 100 gramach tego owocu znajduje się aż 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Sok z czarnej porzeczki pity regularnie złagodzi nagłe bóle migrenowe, pomoże także w dolegliwościach jelitowo-żołądkowych. Niedokrwistość, skaza krwotoczna czy zła krzepliwość krwi to także wskazania do tego, by sięgnąć po te owoce!
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki dużej zawartości flawonoidów czarna porzeczka hamuje działanie szkodliwych związków, które w organizmie człowieka powodują choroby nowotworowe.
Pomaga zapobiegać chorobom oczu, np. zaćmie. Napar z liści czarnej porzeczki jest pomocny w leczeniu chorób układu moczowego. Przygotowanie tego leczniczego płynu przypomina parzenie mięty. Ważne, by liści nie zalewać wrzątkiem! Lepiej odczekać do dwóch minut.
Poza właściwościami zdrowotnymi, przede wszystkim walory smakowe i wizualne porzeczek możecie wykorzystać podczas przygotowywania deserów czy ciast! Polecamy sprawdzone przepisy na pyszności z tymi owocami!
Pierwsza słodka propozycja, którą chcielibyśmy Wam polecić to musli z porzeczkami receptury Iwa643. Co ważne, zadowoli i łasuchów, i osoby będące "wiecznie na diecie", ponieważ smakołyk ten oparty jest na dietetycznym deserze sojowym! Zdrowe, słodkie i wygląda bardzo apetycznie!
Tych, którzy nie liczą kalorii i kochają smak porzeczek mamy prawdziwy rarytas! Ciasto składające się z dwóch biszkoptów, powideł porzeczkowych, przełożone kremem i zalane galaretką. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego, kiedy mamy ochotę na porzeczkową słodkość? Koniecznie odkryjcie przepis Justyna92!
Lubicie ciasta, ale nie macie czasu na przygotowywanie wykwintnych deserów? Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką według przepisu alaaa to coś dla Was! Wilgotne, lekko kwaśne a jednocześnie orzeźwiające ciasto to idealny pomysł na letnie popołudnie!
Połączenie kruchego ciasta, bezy oraz czerwonych porzeczek to przepis na (porzeczkowy) sukces według Mycha, który Autorka poleca przede wszystkim amatorom słodko-kwaśnych połączeń. My z pełnym przekonaniem polecamy tego apetycznego pleśniaka wszystkim, bez wyjątku!
Odkryj przepis na naleśniki kakaowe z porzeczkami >>>
Wiśnie nazywane są „kuzynkami” czereśni, ze względu na podobny wygląd owoców. Warto jednak pamiętać, że różnią się między sobą przede wszystkim smakiem - te pierwsze są zdecydowanie kwaśniejsze, czereśnie - słodkie. Skąd pochodzi wiśnia? Można spotkać się z różnymi opiniami, według których drzewo to pochodzi z Azji Mniejszej lub Europy Południowej.
Drzewa wiśni mogą rosnąć właściwie wszędzie (nie wymagają szczególnego podłoża), a owocują nawet do stu lat! Najbardziej popularnymi odmianami wiśni w Polsce są szklanka i lubka.
Owoce wiśni w ponad 80% składają się z wody, a mimo to posiadają wiele wartości odżywczych. Zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy, wspomagają organizm w walce z chorobami nowotworowymi a oprócz tego spowalniają proces starzenia się. Pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, wpływają na produkcję czerwonych krwinek a także oczyszczają i odtruwają serce.
Potas znajdujący się w wiśniach obniża ciśnienie krwi. Owoce te działają moczopędnie, przez co wpływają na pracę nerek. Jakby tego było mało są niskokaloryczne, więc śmiało można sięgać po nie w trakcie diety!
Niewiele osób wie, że wiśnie to także doskonałe lekarstwo na... bezsenność! Regularne picie soku z wiśni pozytywnie wpłynie na kłopoty ze snem! Tyle korzyści, a przygotowanie tego specyfiku jest naprawdę proste!
Umyte wiśnie wystarczy zasypać cukrem, odstawić na dwie godziny, po czym dodać sok z cytryny i gotować około dwudziestu minut (od momentu zagotowania). Gorący syrop należy przecedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Zdjęcie: Fotolia
Z dodatkiem wiśni możesz przygotować wiele wspaniałych deserów i ciast! Odkryj nasze przepisy - z pewnością wybierzesz coś dla siebie!
Wyobrażacie sobie połączenie wiśni z chilli? Jeżeli nie, koniecznie wypróbujcie przepis Kloruś, według której to jedna z najlepszych możliwych "wiśniowych" propozycji. Nadaje się zarówno do jedzenia bez żadnych dodatków, choć rewelacyjnie sprawdzi się z lodami czy goframi. Pycha!
Jeśli jednak w kuchni stawiacie na klasykę, przygotujcie knedle ziemniaczane z wiśniami według receptury Reniz. Jesteśmy przekonani, że znikną ze stołu w mgnieniu oka!
Chyba nie ma takiej osoby, która poczęstowana odmówiłaby skosztowania tiramisu. A co powiedzielibyście na mrożone tiramisu z wiśniami? Bajkowo słodkie, nietuzinkowo podane a przede wszystkim - orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu. To przepis Kasi Pi, który gorąco Wam polecamy!
Jeśli jednak preferujecie domowe ciasta, ten przepis jest właśnie dla Was! Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą, przygotowane przez jaga85 swoim smakiem oczaruje każdego. Jak przyznaje Autorka, sama nie przepada za surowymi wiśniami, jednak ciasto z ich dodatkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!
Porzeczki
Owoce te występują w dwóch kolorach - czarnym i czerwonym. Obie odmiany zawierają wiele witamin oraz minerałów cennych dla zdrowia. Czerwone porzeczki wspomagają leczenie chorób układu krążenia; przynoszą również ulgę w różnych dolegliwościach żołądkowych. Obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają w leczeniu trądziku.
Z kolei czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. W 100 gramach tego owocu znajduje się aż 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Sok z czarnej porzeczki pity regularnie złagodzi nagłe bóle migrenowe, pomoże także w dolegliwościach jelitowo-żołądkowych. Niedokrwistość, skaza krwotoczna czy zła krzepliwość krwi to także wskazania do tego, by sięgnąć po te owoce!
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki dużej zawartości flawonoidów czarna porzeczka hamuje działanie szkodliwych związków, które w organizmie człowieka powodują choroby nowotworowe.
Pomaga zapobiegać chorobom oczu, np. zaćmie. Napar z liści czarnej porzeczki jest pomocny w leczeniu chorób układu moczowego. Przygotowanie tego leczniczego płynu przypomina parzenie mięty. Ważne, by liści nie zalewać wrzątkiem! Lepiej odczekać do dwóch minut.
Poza właściwościami zdrowotnymi, przede wszystkim walory smakowe i wizualne porzeczek możecie wykorzystać podczas przygotowywania deserów czy ciast! Polecamy sprawdzone przepisy na pyszności z tymi owocami!
Pierwsza słodka propozycja, którą chcielibyśmy Wam polecić to musli z porzeczkami receptury Iwa643. Co ważne, zadowoli i łasuchów, i osoby będące "wiecznie na diecie", ponieważ smakołyk ten oparty jest na dietetycznym deserze sojowym! Zdrowe, słodkie i wygląda bardzo apetycznie!
Tych, którzy nie liczą kalorii i kochają smak porzeczek mamy prawdziwy rarytas! Ciasto składające się z dwóch biszkoptów, powideł porzeczkowych, przełożone kremem i zalane galaretką. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego, kiedy mamy ochotę na porzeczkową słodkość? Koniecznie odkryjcie przepis Justyna92!
Lubicie ciasta, ale nie macie czasu na przygotowywanie wykwintnych deserów? Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką według przepisu alaaa to coś dla Was! Wilgotne, lekko kwaśne a jednocześnie orzeźwiające ciasto to idealny pomysł na letnie popołudnie!
Połączenie kruchego ciasta, bezy oraz czerwonych porzeczek to przepis na (porzeczkowy) sukces według Mycha, który Autorka poleca przede wszystkim amatorom słodko-kwaśnych połączeń. My z pełnym przekonaniem polecamy tego apetycznego pleśniaka wszystkim, bez wyjątku!
Odkryj przepis na naleśniki kakaowe z porzeczkami >>>
pietroocha
LauraLaura