Pyszne desery z porzeczkami i wiśniami

  • 2

Te soczyste owoce najlepiej smakują latem, kiedy są świeże i pachnące. Czy wiesz, jak wspaniałe desery możesz przygotować z wiśniami i porzeczkami? Zainspiruj się naszymi pomysłami!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pyszne desery z porzeczkami i wiśniami
fot. Fotolia
Wiśnie

Wiśnie nazywane są „kuzynkami” czereśni, ze względu na podobny wygląd owoców. Warto jednak pamiętać, że różnią się między sobą przede wszystkim smakiem - te pierwsze są zdecydowanie kwaśniejsze, czereśnie - słodkie. Skąd pochodzi wiśnia? Można spotkać się z różnymi opiniami, według których drzewo to pochodzi z Azji Mniejszej lub Europy Południowej.

Drzewa wiśni mogą rosnąć właściwie wszędzie (nie wymagają szczególnego podłoża), a owocują nawet do stu lat! Najbardziej popularnymi odmianami wiśni w Polsce są szklanka i lubka.

Owoce wiśni w ponad 80% składają się z wody, a mimo to posiadają wiele wartości odżywczych. Zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy, wspomagają organizm w walce z chorobami nowotworowymi a oprócz tego spowalniają proces starzenia się. Pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, wpływają na produkcję czerwonych krwinek a także oczyszczają i odtruwają serce.

Potas znajdujący się w wiśniach obniża ciśnienie krwi. Owoce te działają moczopędnie, przez co wpływają na pracę nerek. Jakby tego było mało są niskokaloryczne, więc śmiało można sięgać po nie w trakcie diety!

Niewiele osób wie, że wiśnie to także doskonałe lekarstwo na... bezsenność! Regularne picie soku z wiśni pozytywnie wpłynie na kłopoty ze snem! Tyle korzyści, a przygotowanie tego specyfiku jest naprawdę proste!

Umyte wiśnie wystarczy zasypać cukrem, odstawić na dwie godziny, po czym dodać sok z cytryny i gotować około dwudziestu minut (od momentu zagotowania). Gorący syrop należy przecedzić, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.

wiśnie
Zdjęcie: Fotolia

Z dodatkiem wiśni możesz przygotować wiele wspaniałych deserów i ciast! Odkryj nasze przepisy - z pewnością wybierzesz coś dla siebie!

Wyobrażacie sobie połączenie wiśni z chilli? Jeżeli nie, koniecznie wypróbujcie przepis Kloruś, według której to jedna z najlepszych możliwych "wiśniowych" propozycji. Nadaje się zarówno do jedzenia bez żadnych dodatków, choć rewelacyjnie sprawdzi się z lodami czy goframi. Pycha!

Jeśli jednak w kuchni stawiacie na klasykę, przygotujcie knedle ziemniaczane z wiśniami według receptury Reniz. Jesteśmy przekonani, że znikną ze stołu w mgnieniu oka!

Chyba nie ma takiej osoby, która poczęstowana odmówiłaby skosztowania tiramisu. A co powiedzielibyście na mrożone tiramisu z wiśniami? Bajkowo słodkie, nietuzinkowo podane a przede wszystkim - orzeźwiające i łatwe w przygotowaniu. To przepis Kasi Pi, który gorąco Wam polecamy!

Jeśli jednak preferujecie domowe ciasta, ten przepis jest właśnie dla Was! Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą, przygotowane przez jaga85 swoim smakiem oczaruje każdego. Jak przyznaje Autorka, sama nie przepada za surowymi wiśniami, jednak ciasto z ich dodatkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!

Porzeczki

Owoce te występują w dwóch kolorach - czarnym i czerwonym. Obie odmiany zawierają wiele witamin oraz minerałów cennych dla zdrowia. Czerwone porzeczki wspomagają leczenie chorób układu krążenia; przynoszą również ulgę w różnych dolegliwościach żołądkowych. Obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają w leczeniu trądziku.

Z kolei czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. W 100 gramach tego owocu znajduje się aż 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Sok z czarnej porzeczki pity regularnie złagodzi nagłe bóle migrenowe, pomoże także w dolegliwościach jelitowo-żołądkowych. Niedokrwistość, skaza krwotoczna czy zła krzepliwość krwi to także wskazania do tego, by sięgnąć po te owoce!

porzeczki
Zdjęcie: Fotolia

Dzięki dużej zawartości flawonoidów czarna porzeczka hamuje działanie szkodliwych związków, które w organizmie człowieka powodują choroby nowotworowe.

Pomaga zapobiegać chorobom oczu, np. zaćmie. Napar z liści czarnej porzeczki jest pomocny w leczeniu chorób układu moczowego. Przygotowanie tego leczniczego płynu przypomina parzenie mięty. Ważne, by liści nie zalewać wrzątkiem! Lepiej odczekać do dwóch minut.

Poza właściwościami zdrowotnymi, przede wszystkim walory smakowe i wizualne porzeczek możecie wykorzystać podczas przygotowywania deserów czy ciast! Polecamy sprawdzone przepisy na pyszności z tymi owocami!

Pierwsza słodka propozycja, którą chcielibyśmy Wam polecić to musli z porzeczkami receptury Iwa643. Co ważne, zadowoli i łasuchów, i osoby będące "wiecznie na diecie", ponieważ smakołyk ten oparty jest na dietetycznym deserze sojowym! Zdrowe, słodkie i wygląda bardzo apetycznie!

Tych, którzy nie liczą kalorii i kochają smak porzeczek mamy prawdziwy rarytas! Ciasto składające się z dwóch biszkoptów, powideł porzeczkowych, przełożone kremem i zalane galaretką. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego, kiedy mamy ochotę na porzeczkową słodkość? Koniecznie odkryjcie przepis Justyna92!

Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką

Lubicie ciasta, ale nie macie czasu na przygotowywanie wykwintnych deserów? Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką według przepisu alaaa to coś dla Was! Wilgotne, lekko kwaśne a jednocześnie orzeźwiające ciasto to idealny pomysł na letnie popołudnie!

Połączenie kruchego ciasta, bezy oraz czerwonych porzeczek to przepis na (porzeczkowy) sukces według Mycha, który Autorka poleca przede wszystkim amatorom słodko-kwaśnych połączeń. My z pełnym przekonaniem polecamy tego apetycznego pleśniaka wszystkim, bez wyjątku!


Odkryj przepis na naleśniki kakaowe z porzeczkami >>>