Jagody pojawiają się i znikają bardzo szybko, dlatego trzeba się spieszyć, by móc nacieszyć się ich wspaniałym smakiem. Borówka czarna, bo taka jest jej właściwa nazwa, należy do rodziny wrzosowatych. Ma wiele nazw, które wynikają ze zwyczaju i tradycji, a są to: czarna jagoda, jagoda i czernica.
Jagody występują w Europie, Azji i Ameryce Północnej (obszar arktyczny oraz umiarkowanych ) - w tych krajach owoce te są bardzo rozpowszechnione. Jagody wykorzystuje się jako rośliny jadalne i jako rośliny lecznicze (jagody mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka).
Jagody należy zbierać wtedy, kiedy są już dojrzałe. Pamiętaj, aby nie zbierać tych owoców, kiedy są mokre (np. po deszczu lub od rosy). Najlepiej przechowywać je w przewiewnych pojemnikach, nie w szczelnych takich jak, np. wiadra czy miski.
Jak wiadomo, jagody zbiera się tylko ręcznie i jest to dość żmudne zadanie. Zbieranie jagód jest tylko dla wytrwałych - trzeba się przy tym naprawdę napracować.
Zdjęcia: Fotolia
Jak można spożywać jagody?
Na wiele sposobów. Można je jeść świeże, prosto z krzaka (po wcześniejszym umyciu), można także je mrozić albo suszyć. Z jagód można również sporządzać różnego rodzaju przetwory: kompoty, konfitury, dżemy czy soki.
Cechą wyróżniającą tych przetworów jest to, że długo są zdatne do spożycia. Poza tym z liści tych owoców pozyskiwano zielony barwnik, natomiast czarny\niebieskie - ten, który uzyskiwano z owoców borówki - wykorzystywano jako atrament!
Jagody wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Kiedy jeszcze nie było antybiotyków za pomocą jagód leczono tyfus. Co więcej, jagodowy sok jest lekarstwem na zatrucia (dzięki swym właściwością potrafi usunąć z organizmu wszelkie toksyny), biegunki i jest środkiem chroniącym przed pylicą - przewlekłą chorobą układu oddechowego.
Ponadto jagoda działa bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo i wzmacnia nasze naczynia krwionośne. Lecznice właściwości jagód znalazły duże uznanie - stosowane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Produkuje się z nich kosmetyki, które nawilżają i odżywiają skórę.
Czarne jagody są dobre na wzrok, dlatego poleca się je osobom, które mają problem z widzeniem. W jagodach znajduje się wiele witamin. m. in. C, B1, PP, E, K, A oraz pierwiastków, np. cynku czy miedzi a także pektyna oraz kwasy organiczne.
Zdjęcie: Fotolia
Liście jagód mają drogocenny wpływ na nasz układ moczowy i przewód pokarmowy (regulują trawienie, oczyszczają). Zawierają potas, co z kolei jest bardzo korzystne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ potas reguluje właściwe ciśnienie krwi.
Z jagód można przyrządzić naprawdę wiele pyszności. Tymi owocami nadziewa się racuszki czy placek drożdżowy. Kruche ciasto z jagodami również smakuje wyśmienicie.
Poza tym, kto z nas nie lubi jagód z bitą śmietaną w naleśnikach albo w babeczkach? Jagód razem z malinami czy truskawkami używa się także do dekoracji ciast i deserów, można przyrządzić z nich także smaczną sałatkę owocową.
Zobacz, jak wspaniałe desery i ciasta możesz przygotować z jagód!
JaNina poleca koszyczki bezowe pełne jagód. Beza wypełniona jest kremem i jagodami, można do tego deseru dodać także galaretkę jagodową. Brzmi naprawdę pysznie!
Tarta z jagodami to pomysł Gatity. Z dodatkiem migdałów smakuje wyśmienicie. Pasuje do letniej kawy.
A może macie ochotę na zawijane drożdżówki z jagodami? Tak deser też jest znakomity. Przepis poleca MNiam1. Jej zdaniem ten smakołyk jest idealny zwłaszcza dla dzieci.
Smaczną przekąską mogą być naleśniki z jagodami przygotowane przez iskierkę.ag. Jej zdaniem naleśniki właśnie z tymi jagodami są najlepsze.
Mycha poleca deser z jagodami, jogurtem i płatkami. Pyszny, prosty i łatwy deserek daje wiele radości. Jest pyszny, warto go przygotować!
Babeczki z jagodami przygotowała aneta8185. Tym pysznym, delikatnym babeczkom nie można się oprzeć!
Jeżeli macie jeszcze pomysły na wspaniałe desery lub przekąski z jagodami, to zachęcamy Was do podzielenia się nimi!
Polecamy także biszkopt przekładany kremem jagodowym >>>
Jagody występują w Europie, Azji i Ameryce Północnej (obszar arktyczny oraz umiarkowanych ) - w tych krajach owoce te są bardzo rozpowszechnione. Jagody wykorzystuje się jako rośliny jadalne i jako rośliny lecznicze (jagody mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka).
Jagody należy zbierać wtedy, kiedy są już dojrzałe. Pamiętaj, aby nie zbierać tych owoców, kiedy są mokre (np. po deszczu lub od rosy). Najlepiej przechowywać je w przewiewnych pojemnikach, nie w szczelnych takich jak, np. wiadra czy miski.
Jak wiadomo, jagody zbiera się tylko ręcznie i jest to dość żmudne zadanie. Zbieranie jagód jest tylko dla wytrwałych - trzeba się przy tym naprawdę napracować.
Zdjęcia: Fotolia
Jak można spożywać jagody?
Na wiele sposobów. Można je jeść świeże, prosto z krzaka (po wcześniejszym umyciu), można także je mrozić albo suszyć. Z jagód można również sporządzać różnego rodzaju przetwory: kompoty, konfitury, dżemy czy soki.
Cechą wyróżniającą tych przetworów jest to, że długo są zdatne do spożycia. Poza tym z liści tych owoców pozyskiwano zielony barwnik, natomiast czarny\niebieskie - ten, który uzyskiwano z owoców borówki - wykorzystywano jako atrament!
Jagody wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Kiedy jeszcze nie było antybiotyków za pomocą jagód leczono tyfus. Co więcej, jagodowy sok jest lekarstwem na zatrucia (dzięki swym właściwością potrafi usunąć z organizmu wszelkie toksyny), biegunki i jest środkiem chroniącym przed pylicą - przewlekłą chorobą układu oddechowego.
Ponadto jagoda działa bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo i wzmacnia nasze naczynia krwionośne. Lecznice właściwości jagód znalazły duże uznanie - stosowane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Produkuje się z nich kosmetyki, które nawilżają i odżywiają skórę.
Czarne jagody są dobre na wzrok, dlatego poleca się je osobom, które mają problem z widzeniem. W jagodach znajduje się wiele witamin. m. in. C, B1, PP, E, K, A oraz pierwiastków, np. cynku czy miedzi a także pektyna oraz kwasy organiczne.
Zdjęcie: Fotolia
Liście jagód mają drogocenny wpływ na nasz układ moczowy i przewód pokarmowy (regulują trawienie, oczyszczają). Zawierają potas, co z kolei jest bardzo korzystne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ potas reguluje właściwe ciśnienie krwi.
Z jagód można przyrządzić naprawdę wiele pyszności. Tymi owocami nadziewa się racuszki czy placek drożdżowy. Kruche ciasto z jagodami również smakuje wyśmienicie.
Poza tym, kto z nas nie lubi jagód z bitą śmietaną w naleśnikach albo w babeczkach? Jagód razem z malinami czy truskawkami używa się także do dekoracji ciast i deserów, można przyrządzić z nich także smaczną sałatkę owocową.
Zobacz, jak wspaniałe desery i ciasta możesz przygotować z jagód!
JaNina poleca koszyczki bezowe pełne jagód. Beza wypełniona jest kremem i jagodami, można do tego deseru dodać także galaretkę jagodową. Brzmi naprawdę pysznie!
Tarta z jagodami to pomysł Gatity. Z dodatkiem migdałów smakuje wyśmienicie. Pasuje do letniej kawy.
A może macie ochotę na zawijane drożdżówki z jagodami? Tak deser też jest znakomity. Przepis poleca MNiam1. Jej zdaniem ten smakołyk jest idealny zwłaszcza dla dzieci.
Smaczną przekąską mogą być naleśniki z jagodami przygotowane przez iskierkę.ag. Jej zdaniem naleśniki właśnie z tymi jagodami są najlepsze.
Mycha poleca deser z jagodami, jogurtem i płatkami. Pyszny, prosty i łatwy deserek daje wiele radości. Jest pyszny, warto go przygotować!
Babeczki z jagodami przygotowała aneta8185. Tym pysznym, delikatnym babeczkom nie można się oprzeć!
Jeżeli macie jeszcze pomysły na wspaniałe desery lub przekąski z jagodami, to zachęcamy Was do podzielenia się nimi!
Polecamy także biszkopt przekładany kremem jagodowym >>>
LauraLaura
pietroocha