Zalety zapiekanek

Porady na temat zapiekanek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zalety zapiekanek
Zapiekanki to dania smaczne, tanie i można je przyrządzić ze wszystkiego. Nadają się do tego sery twarde, topione, twarogowe, jajka, mieso, wedliny, ryby, warzywa, grzyby, owoce, które połączyć można z makaronem, ryżem, kluskami, kaszą, ziemniakami. Smak i zestaw zapiekanek może być różnorodny i urozmaicony. Wymieszane ze sobą składniki zapiekanek zalewa sie zwykle sosem lub śmietaną i posypuje tartym żółtym serem. Największą zaletą zapiekanek jest to, że do ich przyrządzania można wykorzystać różne resztki. Dobrze zrobiona zapiekanka może być również atrakcyjnym daniem na przyjęcie. Do przyrządzania zapiekanek najlepsze są naczynia ze szkła żaroodpornego. Estetyczny wygląd naczyń żaroodpornych pozwala na podanie w nich potraw prosto na stół. Naczynia w których zapiekamy potrawy należy przed napełnieniem wysmarować tłuszczem, a przy niektótych zapiekankach dodatkowo obsypać tartą bułką. Należy pamiętać, że naczynia żaroodporne są bardzo wrażliwe na szybkie zmiany temperatury.