Zamrażanie świeżego chleba i ciast

  • 2

Czasami bywa tak, że chcemy zamrozić chleb lub ciasto gdy mamy jego nadmiar.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zamrażanie świeżego chleba i ciast
Każdy w domu ma nadmiar chleba lub jakiegoś ciasta i wiemy, że wyrzucanie jedzenia jest źle widziane. Dlatego możemy w prosty sposób temu zapobiec zamrażając ciasta lub chleb. Oczywiście nie każde ciasto można zamrozić. Nadaje się do tego ciasto francuskie, drożdżowe, biszkoptowe i inne zawierające proszek do pieczenia i oczywiście chleb.

Do owijania produktów przeznaczonych do zamrożenia najlepsza jest folia aluminiowa.Chleb najlepiej pokroić na kromki, zawinąć każdą z osobna i po zamrożeniu możemy przechowywać nawet do 6 miesięcy. Rozmrażać należy albo w tosterze lub odstawić do powolnego rozmrożenia.

Ciasta drożdżowe np. z owocami zamrażamy również zawijając w folię aluminiową, a po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażać w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 6-10 minut.Wypieki z ciasta francuskiego można zamrażać na okres do 4 tygodni, rozmrażamy je w gorącym piekarniku w temperaturze 200 stopni 6-10 minut.Spody biszkoptowe mogą być zamrażane na okres nawet do 6 miesięcy i możemy rozmrażać je w temperaturze pokojowej lub w piekarniku 200 stopni przez 5-8 minut.

Zaletą zamrażania chleba i ciast jest to, że w każdej chwili mamy dostęp do gotowego produktu. Rozmrożenie nie zajmuje wiele czasu a my mamy zawsze świeże pieczywo czy ciasto, również wtedy gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.