JAKIMI PRZYSMAKAMI PACHNIE BOŻE NARODZENIE?
Święta pachną przede wszystkim postnymi potrawami. Ich magiczny aromat zostaję w naszej pamięci na długo, gdyż w takiej postaci i zestawieniu przyrządzamy je tylko raz w roku! Pierogi z kapustą z grzybami, zupa rybna, grzybowa, smażone ryby, kompot ze suszu, makowiec czy kutia tworzą niespotykany aromat, którego nie da się odtworzyć w żaden inny dzień roku!
Zdjęcia: Fotolia
Mandarynki i pomarańcze to niemal obowiązkowe przysmaki powodujące, że zapach świąt jest tak wyjątkowy! Doskonale sprawdzają się szczególnie te przystrojone goździkami i posypane cynamonem, są idealną ozdobą domu.
Fantastyczny aromat uzyskamy również dzięki własnoręcznie przygotowanym pierniczkom - ich korzenny zapach, doskonale współgra z leśnym zapachem choinki, wigilijnym kompotem i słodkimi deserami!
CO SYMBOLIZUJĄ POTRAWY WIGILIJNE
Na naszym wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście postnych potraw. Zgodnie z tradycją przygotowane potrawy powinny zawierać buraki, rybę, kiszoną kapustę, mak i orzechy, a także suszone owoce w postaci bakalii. Tradycja mówi także, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku, należy w czasie wieczerzy skosztować każdego dania - nie dostosowanie się do tego obyczaju grozić może nieszczęściem i biedą!
Najważniejszym przysmakiem wigilijnym jest ryba, która symbolizuje Jezusa Chrystusa i Eucharystię – pokarm chrześcijan. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej gwarantuje obfitość, zdrowie i dostatek!
Kolejne niezbędne elementy wigilijnego menu to ziarna zbóż i maku. Są symbolem życiodajnej mocy, nieśmiertelności i dostatku. By na Waszym stole nie zabrakło i tych składników, koniecznie przygotujcie słodką kutię, struclę makową lub pierogi z makowym nadzieniem!
Buraki, kapusta i czosnek – to obowiązkowe jarzyny naszych postnych przysmaków! Burakom przypisywana jest długowieczność, kapuście - życiodajna siła, czosnkowi z kolei zdrowie i obfitość! Składniki te wykorzystać można w bardzo oczywisty sposób: przygotować pierogi z kapustą i grzybami, postną kapustę i aromatyczny czerwony barszcz do uszek z nutą czosnku… te potrawy nigdy nam się nie znudzą!
Zdjęcie: Fotolia
Magiczny czas świat nie może obyć się również bez orzechów! Przez swoją twardą skorupę symbolizują tajemnicę, wróżbę, ale i płodność. Od najdawniejszych lat jednym ze składników dań wigilijnych są również miód i owoce. Według wierzeń ich obecność gwarantować ma radość, szczęście i nadzieję.
Jeśli wierzyć przesądom opisującym symbolikę wymienionych produktów, podczas kolacji wigilijnej doznamy wielu łask na cały nadchodzący rok. My z kolei mamy nadzieję, że ten czas przepełni Was miłością, radością i oczywiście aromatem przyrządzonych przez Was dań!
Święta pachną przede wszystkim postnymi potrawami. Ich magiczny aromat zostaję w naszej pamięci na długo, gdyż w takiej postaci i zestawieniu przyrządzamy je tylko raz w roku! Pierogi z kapustą z grzybami, zupa rybna, grzybowa, smażone ryby, kompot ze suszu, makowiec czy kutia tworzą niespotykany aromat, którego nie da się odtworzyć w żaden inny dzień roku!
Zdjęcia: Fotolia
Mandarynki i pomarańcze to niemal obowiązkowe przysmaki powodujące, że zapach świąt jest tak wyjątkowy! Doskonale sprawdzają się szczególnie te przystrojone goździkami i posypane cynamonem, są idealną ozdobą domu.
Fantastyczny aromat uzyskamy również dzięki własnoręcznie przygotowanym pierniczkom - ich korzenny zapach, doskonale współgra z leśnym zapachem choinki, wigilijnym kompotem i słodkimi deserami!
CO SYMBOLIZUJĄ POTRAWY WIGILIJNE
Na naszym wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście postnych potraw. Zgodnie z tradycją przygotowane potrawy powinny zawierać buraki, rybę, kiszoną kapustę, mak i orzechy, a także suszone owoce w postaci bakalii. Tradycja mówi także, aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie w nadchodzącym roku, należy w czasie wieczerzy skosztować każdego dania - nie dostosowanie się do tego obyczaju grozić może nieszczęściem i biedą!
Najważniejszym przysmakiem wigilijnym jest ryba, która symbolizuje Jezusa Chrystusa i Eucharystię – pokarm chrześcijan. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej gwarantuje obfitość, zdrowie i dostatek!
Kolejne niezbędne elementy wigilijnego menu to ziarna zbóż i maku. Są symbolem życiodajnej mocy, nieśmiertelności i dostatku. By na Waszym stole nie zabrakło i tych składników, koniecznie przygotujcie słodką kutię, struclę makową lub pierogi z makowym nadzieniem!
Buraki, kapusta i czosnek – to obowiązkowe jarzyny naszych postnych przysmaków! Burakom przypisywana jest długowieczność, kapuście - życiodajna siła, czosnkowi z kolei zdrowie i obfitość! Składniki te wykorzystać można w bardzo oczywisty sposób: przygotować pierogi z kapustą i grzybami, postną kapustę i aromatyczny czerwony barszcz do uszek z nutą czosnku… te potrawy nigdy nam się nie znudzą!
Zdjęcie: Fotolia
Magiczny czas świat nie może obyć się również bez orzechów! Przez swoją twardą skorupę symbolizują tajemnicę, wróżbę, ale i płodność. Od najdawniejszych lat jednym ze składników dań wigilijnych są również miód i owoce. Według wierzeń ich obecność gwarantować ma radość, szczęście i nadzieję.
Jeśli wierzyć przesądom opisującym symbolikę wymienionych produktów, podczas kolacji wigilijnej doznamy wielu łask na cały nadchodzący rok. My z kolei mamy nadzieję, że ten czas przepełni Was miłością, radością i oczywiście aromatem przyrządzonych przez Was dań!
SylaUla