TRADYCYJNY PRZYSMAK
Makowiec to ciasto, które tradycyjnie co roku pojawia się na świątecznym stole. Przysmak ten uwielbiają zarówno mali jak i duzi wielbiciele słodkości. Według tradycji makowiec w domu ma zapewniać szczęście, urodzaj, płodność oraz spokojny sen w ciągu roku.
MAK – NAJWAŻNIEJSZY ELEMENT CIASTA
Głównym składnikiem makowca jest mak. Jego ziarenka poza doskonałym smakiem, charakteryzują się także dużą zawartością witamin i składników odżywczych! W ich składzie znaleźć można żelazo, wapń czy magnez oraz witamin z grupy A, B i D. Warto wiedzieć również, że zawiera on cenny dla zdrowia błonnik, który zbawiennie działa na dolny odcinek naszego układu pokarmowego!
Zabierając się za pieczenie makowca, zacząć należy od zakupu odpowiedniego maku. Jego ziarna powinny być lekko szare i sypkie. W sklepach dostępny jest także gotowy zmielony mak ze smakowitymi dodatkami. Jeśli chcecie jednak by Wasza masa miała odświętny wymiar, wzbogaćcie ją jeszcze o orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie i oczywiście miód.
Zdjęcia: Fotolia
CIASTO DO MAKOWCA
Niezbędnym elementem zawijanego makowca jest również ciasto drożdżowe, które stanowić będzie chrupiącą otoczkę dla masy makowej. Powinno być dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne co da nam pewność, że będzie się spisywało podczas rolowania i nie rozpadnie się w czasie pieczenia.
By zrobić dobre ciasto drożdżowe trzeba znać kilka podstawowych zasad! Jeśli chcemy by na dłużej zachowało świeżość, należy użyć do jego przygotowania rozpuszczonego i ostudzonego tłuszczu oraz spulchnionej poprzez przesianie w sicie mąki. Kolejną ważną zasadą są także drożdże - trzeba rozpuścić je w letnim mleku lub wodzie z niewielką ilością cukru i mąki!
Aby makowiec nie pękał i po upieczeniu nie był spłaszczony, wystarczy prosty zabieg owinięcia ciasta pergaminem! Ciasto podzielcie na 3 części, delikatnie rozwałkujcie formując z nich prostokątne placki. Następnie przenieście na nie masę makową, równomiernie rozsmarujcie i podwińcie końce strucli podkładając je pod spód. Każdą roladę zawińcie w posmarowany olejem pergamin, zostawiając po bokach po około 3 cm wolnego papieru. Makowce należy piec w temperaturze 180 – 190°C przez około 35 – 40 minut.
Upieczone ciasta dekoruje się cukrem pudrem, lukrem, płynną czekoladą, kolorowymi cukiereczkami lub kawałkami smażonej skórki pomarańczowej!
PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE MAKOWCE
Zawijany makowiec to deser, który doskonale sprawdzi się, gdy podamy go ze świeżo parzoną kawą lub gorącym aromatycznym kakao! Jeśli uwielbiacie makowce i lubicie urozmaicać je o ukochane dodatki, najlepszym rozwiązaniem będzie zajrzenie do naszego działu na świąteczne makowce, gdzie nie brakuje receptur na ciasta zarówno tradycyjne jak i te z nutą oryginalności!
Wśród naszych pomysłów na świąteczne wypieki, znajdziecie fantastyczny przepis na strucle z makiem, która zachwyci swym smakiem wszystkich zasiadających do stołu. Masa makowa z dodatkiem podsmażonej skórki pomarańczowej doda wypiekowi świątecznego, cytrusowego zapachu, a ekstrakt waniliowy elegancji i wytrawności!
Fantastycznym deserem świątecznym będzie również strucla makowa 3! Udekorowana lukrem i kandyzowanymi owocami przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym domownikom. Sprawdźcie jak smakuje!
Zdjęcie: Fotolia
Podobnie jak my kochacie makowce? Modyfikujcie swoje receptury i twórzcie całkiem nowe propozycje tego ciasta - niech na naszych świątecznych stołach nie zabraknie wilgotnego i pełnego aromatu makowca!
Makowiec to ciasto, które tradycyjnie co roku pojawia się na świątecznym stole. Przysmak ten uwielbiają zarówno mali jak i duzi wielbiciele słodkości. Według tradycji makowiec w domu ma zapewniać szczęście, urodzaj, płodność oraz spokojny sen w ciągu roku.
MAK – NAJWAŻNIEJSZY ELEMENT CIASTA
Głównym składnikiem makowca jest mak. Jego ziarenka poza doskonałym smakiem, charakteryzują się także dużą zawartością witamin i składników odżywczych! W ich składzie znaleźć można żelazo, wapń czy magnez oraz witamin z grupy A, B i D. Warto wiedzieć również, że zawiera on cenny dla zdrowia błonnik, który zbawiennie działa na dolny odcinek naszego układu pokarmowego!
Zabierając się za pieczenie makowca, zacząć należy od zakupu odpowiedniego maku. Jego ziarna powinny być lekko szare i sypkie. W sklepach dostępny jest także gotowy zmielony mak ze smakowitymi dodatkami. Jeśli chcecie jednak by Wasza masa miała odświętny wymiar, wzbogaćcie ją jeszcze o orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie i oczywiście miód.
Zdjęcia: Fotolia
CIASTO DO MAKOWCA
Niezbędnym elementem zawijanego makowca jest również ciasto drożdżowe, które stanowić będzie chrupiącą otoczkę dla masy makowej. Powinno być dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne co da nam pewność, że będzie się spisywało podczas rolowania i nie rozpadnie się w czasie pieczenia.
By zrobić dobre ciasto drożdżowe trzeba znać kilka podstawowych zasad! Jeśli chcemy by na dłużej zachowało świeżość, należy użyć do jego przygotowania rozpuszczonego i ostudzonego tłuszczu oraz spulchnionej poprzez przesianie w sicie mąki. Kolejną ważną zasadą są także drożdże - trzeba rozpuścić je w letnim mleku lub wodzie z niewielką ilością cukru i mąki!
Aby makowiec nie pękał i po upieczeniu nie był spłaszczony, wystarczy prosty zabieg owinięcia ciasta pergaminem! Ciasto podzielcie na 3 części, delikatnie rozwałkujcie formując z nich prostokątne placki. Następnie przenieście na nie masę makową, równomiernie rozsmarujcie i podwińcie końce strucli podkładając je pod spód. Każdą roladę zawińcie w posmarowany olejem pergamin, zostawiając po bokach po około 3 cm wolnego papieru. Makowce należy piec w temperaturze 180 – 190°C przez około 35 – 40 minut.
Upieczone ciasta dekoruje się cukrem pudrem, lukrem, płynną czekoladą, kolorowymi cukiereczkami lub kawałkami smażonej skórki pomarańczowej!
PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE MAKOWCE
Zawijany makowiec to deser, który doskonale sprawdzi się, gdy podamy go ze świeżo parzoną kawą lub gorącym aromatycznym kakao! Jeśli uwielbiacie makowce i lubicie urozmaicać je o ukochane dodatki, najlepszym rozwiązaniem będzie zajrzenie do naszego działu na świąteczne makowce, gdzie nie brakuje receptur na ciasta zarówno tradycyjne jak i te z nutą oryginalności!
Wśród naszych pomysłów na świąteczne wypieki, znajdziecie fantastyczny przepis na strucle z makiem, która zachwyci swym smakiem wszystkich zasiadających do stołu. Masa makowa z dodatkiem podsmażonej skórki pomarańczowej doda wypiekowi świątecznego, cytrusowego zapachu, a ekstrakt waniliowy elegancji i wytrawności!
Fantastycznym deserem świątecznym będzie również strucla makowa 3! Udekorowana lukrem i kandyzowanymi owocami przypadnie do gustu zarówno dużym jak i małym domownikom. Sprawdźcie jak smakuje!
Zdjęcie: Fotolia
Podobnie jak my kochacie makowce? Modyfikujcie swoje receptury i twórzcie całkiem nowe propozycje tego ciasta - niech na naszych świątecznych stołach nie zabraknie wilgotnego i pełnego aromatu makowca!
Magdalena88
niezły kąsek
LauraLaura
Makowiec to ciasto, które jadam na wigilij od zawsze, mimo tego ciekawego uśmiechu:)
marcinka