Kolor barszczu wigilijnego
Czerwony barszczyk to jedna z najstarszych i najbardziej lubianych polskich zup! Przysmak ten gości na naszych bożonarodzeniowych stołach każdego roku, a jego przyrządzanie to niemal obowiązkowy rytuał każdej szanującej się pani domu. Czemu zawdzięcza tak piękny kolor i aromat?
Barwa czerwonego barszczu uzależniona jest oczywiście od buraków, które dodają potrawie głębi oraz intensywności. Warzywa te poza wspaniałym kolorem charakteryzują się także cudownymi właściwościami zdrowotnymi. Już nasi przodkowie mieli świadomość tego, że buraki dodawane do zupy, zapewniają długowieczność i urodę! Wszystko to oczywiście dzięki zawartym w burakach antyoksydantom mającym działanie antynowotworowe!
Jak zrobić wigilijny barszcz?
Aby przyrządzić domowy barszcz na wigilijny stół, niezbędny będzie zakwas buraczany. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: woda, buraki, czosnek, ziela angielskie, liście laurowe, skórki z chleba razowego i plasterek jabłka dla wzmocnienia smaku – całość odstawiamy na 3 -5 dni.Zdjęcia: Fotolia
Kolejnym etapem jest już przyrządzanie właściwego barszczu wigilijnego. Wyczyszczone buraki gotujemy w wodzie lub pieczemy w piekarniku, a z ulubionej włoszczyzny gotujemy bulion warzywny - urozmaicamy go o cebulę opieczoną na rumiano, ziele angielskie i liście laurowe.
Wystudzone buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do wywaru. W następnej kolejności dolewamy kwas buraczany i całość doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Aby podkreślić smak naszego barszczu, warto dodać do niego także wywar z grzybów, który został nam z gotowania tych leśnych skarbów do pierogów czy uszek!
Uniwersalny barszcz czerwony
Możliwości wykorzystania czerwonego barszczu jest bardzo dużo, a jego największą zaletą jest właśnie jego uniwersalność! Na wigilijnym stole serwujemy go najczęściej z postnymi dodatkami takimi jak uszka, krokiety, pierożki czy paszteciki z ciasta francuskiego. Do barszczu czerwonego wyśmienicie pasuje również świąteczny kulebiak lub paluszki cebulowe.
Czerwony barszcz stanowi także fantastyczny i barwny wystrój naszego wieczornego stołu. Bardzo często zdarza się, że barszcz podajemy w osobnej filiżance lub bulionerce - najciekawiej zaprezentuje się jednak w białej zastawie, ponieważ ma piękniejszy kolor i wizualnie lepiej się prezentuje.
Wypróbuj te przepisy:
Boże Narodzenie to to idealny moment na wypróbowanie nowych smaków! Jeśli wahacie się jaki przepis na postny barszcz czerwony wybrać, koniecznie sprawdźcie naszą kategorię: barszcz czerwony - znajdziecie tam zarówno tradycyjne jak i zupełnie innowacyjne receptury na tą popularną potrawę!
Wśród naszych bożonarodzeniowych przysmaków znajdziecie fantastyczny pomysł na aromatyczny barszcz czerwony z suszonymi grzybami, oraz genialnie prezentujący się świąteczny kulebiak z dużą ilością kapusty i grzybów. Koniecznie zasmakujcie tych propozycji - z pewnością nie pożałujecie!
Zdjęcie: Fotolia
Mamy nadzieję, że w Waszych domach wyczuwalny będzie aromat tradycyjnego barszczu przyrządzonego w domowym zaciszu. Z jakimi dodatkami zaserwujecie go w tym roku? Czekamy na efekty Waszych kulinarnych eksperymentów!
karola25
LauraLaura
SylaUla