Dobrą czekoladę do picia można przygotować samodzielnie, w domu. Czasem wydaje nam się, że nigdy nie będzie smakowała tak jak ta w prawdziwej pijalni czekolady. Tak naprawdę jednak sekret tkwi w tym "z czego", a nie "gdzie".
Aby przygotować smaczną czekoladę do picia na pewno nie należy kupować czekolady w saszetkach. Niewiele ma ona wspólnego z prawdziwą czekoladą, a poza tym jest wodnista.
Najlepiej kupić tabliczkę czekolady (polecam od razu kilka sztuk) i przygotowac trochę mleka. Czekoladę rozpuszczamy w garuszku w odrobinie mleka (by zapobiec przypaleniu). Cały czas mieszamy trzymając na malym ogniu. Kiedy czekolada roztopi się, dodajemy jeszcze trochę mleka, by zwiększyć jej objętość.
Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością mleka - niech zachowa konsystencję gęstego napoju.
Następnie warto ją czymś doprawić. Możemy użyć ulubionego aromatu (np. wanilii), cynamonu albo likieru.
Aby przygotować smaczną czekoladę do picia na pewno nie należy kupować czekolady w saszetkach. Niewiele ma ona wspólnego z prawdziwą czekoladą, a poza tym jest wodnista.
Najlepiej kupić tabliczkę czekolady (polecam od razu kilka sztuk) i przygotowac trochę mleka. Czekoladę rozpuszczamy w garuszku w odrobinie mleka (by zapobiec przypaleniu). Cały czas mieszamy trzymając na malym ogniu. Kiedy czekolada roztopi się, dodajemy jeszcze trochę mleka, by zwiększyć jej objętość.
Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością mleka - niech zachowa konsystencję gęstego napoju.
Następnie warto ją czymś doprawić. Możemy użyć ulubionego aromatu (np. wanilii), cynamonu albo likieru.