Świeże ryby, modne superfoods, wymyślne produkty: "To wszystko przecież kosztuje!" Zanim po raz kolejny porzucisz zamiar zmiany nawyków żywieniowych z obawy przed pustym portfelem zastanów się, czy to nie wymówka. Przeczytaj nasze sposoby na rozsądne oszczędzanie, które idzie w parze ze zdrową dietą.
Planowanie
Tej porady można było się spodziewać, ale bez planowania zakupów spożywczych i budżetu, jaki na nie chcemy przeznaczyć nie ma mowy o oszczędzaniu. My radzimy, by zamiast chodzenia z kartą i zaglądania do szafek kuchennych spisując listę sprawunków zacząć od przygotowania wzorca dwóch list zakupów (wygodnie jest przygotować plik komputerowy, gotowy do wydruku lub wgrania na smartfon):
Pierwsza lista zakupów powinna obejmować produkty trwałe, które kupujemy najczęściej w sposób powtarzalny raz, do dwóch razy w miesiącu. Znajdą się na niej kasze, makarony, mąka, oliwa, przyprawy, herbata, warzywa w puszce, mrożonki itd.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa lista ta wygląda podobnie przy każdej wyprawie do sklepu, a raz przygotowana zaoszczędzi czas, bo będziemy z niej wykreślać/dopisywać tylko pojedyncze produkty i pieniądze, bo kupimy tylko to, co potrzebne.
Fot. Fotolia
Druga lista zakupów przeznaczona będzie na żywność świeżą, kupowaną 2-3 razy w tygodniu. Tę listę warto podzielić na kategorie:
- warzywa i owoce,
- mięso, ryby, wędliny,
- mleko i przetwory mleczne,
- jajka.
Pod każdą kategorią pozostaw miejsce na wpisanie konkretnych produktów np. pomidory, pierś z kurczaka, kefir itd., zgodnie z wcześniej zaplanowanymi na cały tydzień daniami dla rodziny.
Dobra jakość, mała ilość
Są takie produkty, które powinny kosztować więcej, bo za ich ceną stoi wysoka jakość. Szczególne znaczenie ma to w przypadku wędlin. Dobra wędlina produkowana jest z dużej ilości mięsa, najlepiej z całego kawałka np. udźca z małą ilością substancji dodatkowych, wypełniających, podnoszących wydajność (3 kg taniej wędliny bywa zrobione z 1 kg mięsa).
Wędliny to grupa produktów, która powinna gościć na naszych stołach rzadko, dlatego zamiast 30 plasterków wilgotnej, niesmacznej, szybko psującej się szynki w promocyjnej cenie lepiej kupić 5-10 plasterków produkowanej w kontrolowanych warunkach włoskiej szynki parmeńskiej, czy polskiego kindziuka.
Tanie produkty bazą diety
Bazą naszej diety mogą i powinny być produkty, które nie należą do żywności „z górnej półki”. W każdej kuchni powinna znaleźć się kasza gryczana i jęczmienna, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy, jajka, polskie warzywa korzeniowe, jabłka, fasola, płatki owsiane górskie. Dzięki tym produktom zawsze uda się „wyczarować” posiłek, jeśli wzbogacimy go o sezonowe warzywa i owoce.
Fot. Fotolia
Jedz sezonowo i hoduj zioła
Warzywa i owoce kupuj w sezonie, są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze. Nic tak nie smakuje jak obiad, sałatka z dodatkiem świeżych ziół, ale nabywanie ich za każdym razem w doniczkach i wyrzucanie po kilku dniach to duży wydatek. Warto założyć własną hodowlę na nasłonecznionym parapecie lub balkonie. W sklepach ogrodniczych i Internecie można bez problemu kupić nasiona bazylii, majeranku, lubczyku, czy szałwii.
Mrożenie i przetwory
Sezonowe warzywa i owoce nie tylko warto jeść, ale także mrozić w sezonie, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dobrym pomysłem, jest mrożenie warzyw i owoców w mieszankach np. miks borówki, maliny i truskawki. Zimą przygotujesz z nich pyszny koktajl, czy ugotujesz kompot. Pomyśl także o własnych warzywach na patelnię.
Mrozić można także w małych porcjach niezjedzone obiady. Będą w sam raz na kryzysowy dzień. „Odkurz” tradycję przygotowywania przetworów. Czy pamiętasz jak smakuje pomidorowa w styczniu, przygotowana z pasteryzowanego przecieru z letnich pomidorów malinowych? Właśnie o to chodzi: smak i oszczędność w jednym!
Gotuj zupy
Gdy zostają Ci niewielkie kawałki warzyw lub marchewka jest już trochę “zmarnowana” najlepszym sposobem na wykorzystanie ich jest ugotowanie zupy. Zupa na bazie mieszanki warzywnej z dodatkiem ryżu brązowego i jajka na twardo spełni rolę pełnowartościowego posiłku, a warzywa nie wylądują w koszu na śmieci.
Poluj na ciekawe okazje i nietypowe produkty
„Superfoods” (np. nasiona chia, jagody goji) zawsze są najdroższe w pierwszej fazie popularności. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś, co jest modne odczekaj kilka tygodni, a zobaczysz, że cena spadnie. Obserwuj także popularne dyskonty. Tematyczne tygodnie (np. tydzień kuchni marokańskiej) są świetną okazją do spróbowania nietypowych produktów w rozsądnych cenach.
Planowanie
Tej porady można było się spodziewać, ale bez planowania zakupów spożywczych i budżetu, jaki na nie chcemy przeznaczyć nie ma mowy o oszczędzaniu. My radzimy, by zamiast chodzenia z kartą i zaglądania do szafek kuchennych spisując listę sprawunków zacząć od przygotowania wzorca dwóch list zakupów (wygodnie jest przygotować plik komputerowy, gotowy do wydruku lub wgrania na smartfon):
Pierwsza lista zakupów powinna obejmować produkty trwałe, które kupujemy najczęściej w sposób powtarzalny raz, do dwóch razy w miesiącu. Znajdą się na niej kasze, makarony, mąka, oliwa, przyprawy, herbata, warzywa w puszce, mrożonki itd.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa lista ta wygląda podobnie przy każdej wyprawie do sklepu, a raz przygotowana zaoszczędzi czas, bo będziemy z niej wykreślać/dopisywać tylko pojedyncze produkty i pieniądze, bo kupimy tylko to, co potrzebne.
Fot. Fotolia
Druga lista zakupów przeznaczona będzie na żywność świeżą, kupowaną 2-3 razy w tygodniu. Tę listę warto podzielić na kategorie:
- warzywa i owoce,
- mięso, ryby, wędliny,
- mleko i przetwory mleczne,
- jajka.
Pod każdą kategorią pozostaw miejsce na wpisanie konkretnych produktów np. pomidory, pierś z kurczaka, kefir itd., zgodnie z wcześniej zaplanowanymi na cały tydzień daniami dla rodziny.
Dobra jakość, mała ilość
Są takie produkty, które powinny kosztować więcej, bo za ich ceną stoi wysoka jakość. Szczególne znaczenie ma to w przypadku wędlin. Dobra wędlina produkowana jest z dużej ilości mięsa, najlepiej z całego kawałka np. udźca z małą ilością substancji dodatkowych, wypełniających, podnoszących wydajność (3 kg taniej wędliny bywa zrobione z 1 kg mięsa).
Wędliny to grupa produktów, która powinna gościć na naszych stołach rzadko, dlatego zamiast 30 plasterków wilgotnej, niesmacznej, szybko psującej się szynki w promocyjnej cenie lepiej kupić 5-10 plasterków produkowanej w kontrolowanych warunkach włoskiej szynki parmeńskiej, czy polskiego kindziuka.
Tanie produkty bazą diety
Bazą naszej diety mogą i powinny być produkty, które nie należą do żywności „z górnej półki”. W każdej kuchni powinna znaleźć się kasza gryczana i jęczmienna, kefir, jogurt naturalny, ser twarogowy, jajka, polskie warzywa korzeniowe, jabłka, fasola, płatki owsiane górskie. Dzięki tym produktom zawsze uda się „wyczarować” posiłek, jeśli wzbogacimy go o sezonowe warzywa i owoce.
Fot. Fotolia
Jedz sezonowo i hoduj zioła
Warzywa i owoce kupuj w sezonie, są wtedy najtańsze i najsmaczniejsze. Nic tak nie smakuje jak obiad, sałatka z dodatkiem świeżych ziół, ale nabywanie ich za każdym razem w doniczkach i wyrzucanie po kilku dniach to duży wydatek. Warto założyć własną hodowlę na nasłonecznionym parapecie lub balkonie. W sklepach ogrodniczych i Internecie można bez problemu kupić nasiona bazylii, majeranku, lubczyku, czy szałwii.
Mrożenie i przetwory
Sezonowe warzywa i owoce nie tylko warto jeść, ale także mrozić w sezonie, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dobrym pomysłem, jest mrożenie warzyw i owoców w mieszankach np. miks borówki, maliny i truskawki. Zimą przygotujesz z nich pyszny koktajl, czy ugotujesz kompot. Pomyśl także o własnych warzywach na patelnię.
Mrozić można także w małych porcjach niezjedzone obiady. Będą w sam raz na kryzysowy dzień. „Odkurz” tradycję przygotowywania przetworów. Czy pamiętasz jak smakuje pomidorowa w styczniu, przygotowana z pasteryzowanego przecieru z letnich pomidorów malinowych? Właśnie o to chodzi: smak i oszczędność w jednym!
Gotuj zupy
Gdy zostają Ci niewielkie kawałki warzyw lub marchewka jest już trochę “zmarnowana” najlepszym sposobem na wykorzystanie ich jest ugotowanie zupy. Zupa na bazie mieszanki warzywnej z dodatkiem ryżu brązowego i jajka na twardo spełni rolę pełnowartościowego posiłku, a warzywa nie wylądują w koszu na śmieci.
Poluj na ciekawe okazje i nietypowe produkty
„Superfoods” (np. nasiona chia, jagody goji) zawsze są najdroższe w pierwszej fazie popularności. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś, co jest modne odczekaj kilka tygodni, a zobaczysz, że cena spadnie. Obserwuj także popularne dyskonty. Tematyczne tygodnie (np. tydzień kuchni marokańskiej) są świetną okazją do spróbowania nietypowych produktów w rozsądnych cenach.