Jak zrobić tort bezowy?

Upieczone blaty bezowe i lekko kwaskowaty krem – tyle potrzeba, aby stworzyć pyszny tort bezowy. Całość można udekorować świeżymi owocami.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić tort bezowy?
fot. Fotolia
Tort bezowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego tortu. Przygotowuje się go dość szybko. Wystarczą dobrze upieczone bezy i krem – najlepiej owocowy, lekko kwaśny, który zrównoważy słodycz blatów. Całość dopełni dekoracja ze świeżych owoców.

Jak zrobić bezę na ciasto?

Bezę na ciasto robi się podobnie do tej zwyczajnej. Aby jednak nie suszyć jej tak długo, warto do jej składu dodać nieco octu i mąki ziemniaczanej.
  • Do przygotowania bezy na ciasto będą potrzebne: białka jaj, cukier (w proporcji 4:1), ocet i skrobia ziemniaczana (po 0,5 łyżki na każde 4 białka).
  • Białka wlewamy do miski, zaczynamy ubijać.
  • Gdy lekko się spienią – dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając.
  • Kiedy masa zrobi się prawie całkowicie sztywna – wyłączamy mikser.
  • Do masy dodajemy ocet i skrobię, mieszamy delikatnie łyżką.
  • Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej dwa, takiej samej wielkości koła.
  • Blaty pieczemy najpierw 10 minut w 160 st. C, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i suszymy przez ok. godzinę.
  • Bezę studzimy w piekarniku. Gotowe!
Jak poskładać tort bezowy?

Do tortu bezowego, oprócz blatów, jest potrzebny krem. Najbardziej klasycznym wyborem jest ten na bazie soku z cytryny. Można także sięgnąć po inny kwaskowaty owoc, np. po inne cytrusy, wiśnie, maliny czy też aronię. Oczywiście można także sięgnąć po te słodsze, o ile nam nie przeszkadza taka intensywność smaku. Kiedy mamy gotowy krem, wystarczy nim posmarować jeden z blatów i przykryć drugim.

Jak pokroić tort bezowy?

Dobrze zrobiona beza jest dość krucha. Dlatego, aby jej nie połamać i nie zepsuć efektu, należy ją odpowiednio pokroić. Jak to zrobić? Wystarczy wziąć ostry nóż i nieco go zwilżyć wodą lub posmarować tłuszczem (olejem, masłem, margaryną). Dzięki temu tort będzie łatwiej się kroił. Ważne, aby zrobić to tuż po wyjęciu go z lodówki. Dobrym patentem jest również wykorzystanie noża z ząbkami (takiego jak do chleba).