Jak jeść zdrowo?
Czy zastanawiasz się na co dzień nad tym jak się odżywiasz i co serwujesz swoim bliskim? Często wykręcasz się brakiem czasu? Jeśli raz czy dwa, zjesz coś gotowego i niezdrowego, pewnie nic się nie stanie, ale w dłuższej perspektywie czasu może mieć to zgubny wpływ na Twoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. W związku z tym, że już wiosna i częstsze słońce dodaje nam pozytywnej energii, warto zastanowić się chwilkę nad tym jak możemy zmienić nasz styl odżywiania na zdrowszy.
Jak tego dokonać?
Przede wszystkim musisz tego bardzo chcieć - wiadomo, że nie można robić czegoś na siłę, bo bez dobrej woli i własnego wkładu nic się nie uda. Jak już Ci się uda - zobaczysz jaką satysfakcję odczujesz. I nie myśl, że to dieta. To po prostu nowy styl odżywiania, który po jakimś czasie "wejdzie Ci w krew" i będzie dla Ciebie czymś naturalnym.
Wyrzuć ze swojej kuchni produkty wysokoprzetworzone, z glutaminianem sodu (czy wiesz, że zwiększa on trzykrotnie ryzyko otyłości?) i konserwantami, białą mąkę i cukier, słodkie i gazowane napoje, złe tłuszcze (smalec) i gotowe słodycze.
Przy następnej wizycie w sklepie postaraj się kupić: ciemny chleb pełnoziarnisty, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron i olej rzepakowy (czy wiesz, że jest najzdrowszy z tłuszczów roślinnych?), makaron razowy, cukier trzcinowy lub palmowy i dużo orzechów, oraz nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca, soczewica, groch, fasola. Rośliny strączkowe są bardzo smacznym źródłem białka, którym z powodzeniem możemy zastępować mięso.
Jeśli już jesteś na zakupach, czytaj etykiety! Całego zła się nie wystrzesz, bo i producenci nie są do końca uczciwi, ale jak zobaczysz na etykiecie całą litanię konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy, odłóż czym prędzej produkt na półkę. Spróbuj w domu przygotować choć jeden produkt, który do tej pory kupowałeś gotowy w sklepie. Może to być chleb albo słodki dżem, lub wytrawna konfitura do mięsa.
Jeśli mowa o mięsie, postaraj się jeść je rzadziej, ale zwracaj uwagę na jego jakość. Przygotuj porządną porcję mięsa ze sprawdzonego sklepu dwa razy w tygodniu, a przez resztę dni poszalej z rybami, owocami morza lub warzywami strączkowymi.
Zawsze jedz śniadanie! To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli o nim zapomnisz, w pewnej chwili w ciągu dnia poczujesz straszny głód i słabość spowodowaną spadkiem glukozy we krwi, co zaowocuje tym, że rzucisz się na tłuste jedzenie i zjesz go dwa razy tyle ile powinieneś.
Pij dużo wody, conajmniej 1,5 litra dziennie. To naprawdę pomaga w odchudzaniu, dodaje Ci sił, gdyż stale oczyszczasz organizm z toksyn i soli, które odbierają Ci energię. A dodatkowo skróra staje się wspaniale nawilżona i napięta. Efekty zobaczysz już po kilku dniach!
Gdy łapie Cię głód między posiłkami, miej pod ręką surowe warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się hiperzdrowe orzechy (pamiętajcie jednak, że są dość kaloryczne, garstka wystarczy, aby uciszyć głód). Bądź też wyposażony w posiłek w pracy lub w szkole. Przygotuj coś nieskomplikowanego, ale smacznego - tak jak lubisz. Zapakuj to w pojemnik i zjedz ze smakiem, a zobaczysz jak inni będą Ci zazdrościć, że nie musisz biec do sklepu po batona.
Nie zamykaj się na nowe smaki - eskperymentuj z nowymi, ale zdrowymi produktami. Może skusisz się na wypróbowanie nowego zioła, albo warzywa, którego jeszcze nigdy nie jadłeś. Baw się gotowaniem, rozsmakuj się w różnorodności naturalnych skladników, w które obfitują sklepowe półki. Odwiedzaj targi, a będziesz zaskoczony ile wspaniałych produktów można tam upolować. Już wkrótce zamiast jak na diecie, poczujesz się lekko, zdrowo i atrakcyjnie.
Czy zastanawiasz się na co dzień nad tym jak się odżywiasz i co serwujesz swoim bliskim? Często wykręcasz się brakiem czasu? Jeśli raz czy dwa, zjesz coś gotowego i niezdrowego, pewnie nic się nie stanie, ale w dłuższej perspektywie czasu może mieć to zgubny wpływ na Twoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. W związku z tym, że już wiosna i częstsze słońce dodaje nam pozytywnej energii, warto zastanowić się chwilkę nad tym jak możemy zmienić nasz styl odżywiania na zdrowszy.
Jak tego dokonać?
Przede wszystkim musisz tego bardzo chcieć - wiadomo, że nie można robić czegoś na siłę, bo bez dobrej woli i własnego wkładu nic się nie uda. Jak już Ci się uda - zobaczysz jaką satysfakcję odczujesz. I nie myśl, że to dieta. To po prostu nowy styl odżywiania, który po jakimś czasie "wejdzie Ci w krew" i będzie dla Ciebie czymś naturalnym.
Wyrzuć ze swojej kuchni produkty wysokoprzetworzone, z glutaminianem sodu (czy wiesz, że zwiększa on trzykrotnie ryzyko otyłości?) i konserwantami, białą mąkę i cukier, słodkie i gazowane napoje, złe tłuszcze (smalec) i gotowe słodycze.
Przy następnej wizycie w sklepie postaraj się kupić: ciemny chleb pełnoziarnisty, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron i olej rzepakowy (czy wiesz, że jest najzdrowszy z tłuszczów roślinnych?), makaron razowy, cukier trzcinowy lub palmowy i dużo orzechów, oraz nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca, soczewica, groch, fasola. Rośliny strączkowe są bardzo smacznym źródłem białka, którym z powodzeniem możemy zastępować mięso.
Jeśli już jesteś na zakupach, czytaj etykiety! Całego zła się nie wystrzesz, bo i producenci nie są do końca uczciwi, ale jak zobaczysz na etykiecie całą litanię konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy, odłóż czym prędzej produkt na półkę. Spróbuj w domu przygotować choć jeden produkt, który do tej pory kupowałeś gotowy w sklepie. Może to być chleb albo słodki dżem, lub wytrawna konfitura do mięsa.
Jeśli mowa o mięsie, postaraj się jeść je rzadziej, ale zwracaj uwagę na jego jakość. Przygotuj porządną porcję mięsa ze sprawdzonego sklepu dwa razy w tygodniu, a przez resztę dni poszalej z rybami, owocami morza lub warzywami strączkowymi.
Zawsze jedz śniadanie! To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli o nim zapomnisz, w pewnej chwili w ciągu dnia poczujesz straszny głód i słabość spowodowaną spadkiem glukozy we krwi, co zaowocuje tym, że rzucisz się na tłuste jedzenie i zjesz go dwa razy tyle ile powinieneś.
Pij dużo wody, conajmniej 1,5 litra dziennie. To naprawdę pomaga w odchudzaniu, dodaje Ci sił, gdyż stale oczyszczasz organizm z toksyn i soli, które odbierają Ci energię. A dodatkowo skróra staje się wspaniale nawilżona i napięta. Efekty zobaczysz już po kilku dniach!
Gdy łapie Cię głód między posiłkami, miej pod ręką surowe warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się hiperzdrowe orzechy (pamiętajcie jednak, że są dość kaloryczne, garstka wystarczy, aby uciszyć głód). Bądź też wyposażony w posiłek w pracy lub w szkole. Przygotuj coś nieskomplikowanego, ale smacznego - tak jak lubisz. Zapakuj to w pojemnik i zjedz ze smakiem, a zobaczysz jak inni będą Ci zazdrościć, że nie musisz biec do sklepu po batona.
Nie zamykaj się na nowe smaki - eskperymentuj z nowymi, ale zdrowymi produktami. Może skusisz się na wypróbowanie nowego zioła, albo warzywa, którego jeszcze nigdy nie jadłeś. Baw się gotowaniem, rozsmakuj się w różnorodności naturalnych skladników, w które obfitują sklepowe półki. Odwiedzaj targi, a będziesz zaskoczony ile wspaniałych produktów można tam upolować. Już wkrótce zamiast jak na diecie, poczujesz się lekko, zdrowo i atrakcyjnie.