Chyba każdy choć raz uległ urokowi tego pomarańczowego warzywa. Dynia to roślina niezwykle ciesząca oko i spełniająca rolę dekoracyjną nie tylko w wigilię Dnia Wszyskich Świętych. Z niewiadomych przyczyn nie jest jedzona zbyt chętnie w postaci surowej. Najczęsciej gości w naszych domach jako zupa krem lub dynia marynowana w occie. Warto jednak wiedzieć, że wykorzystując ją jako składnik możemy przygotować szereg dań, zarówno wytrawnych jak i słodkich, tych na zimno i na ciepło. Zabieramy Was dziś w jesienną podróż poprzez dyniowe wariacje.
Na początek kilka propozycji przygotowania dyniowej zupy. Nie tylko w postaci kremu, ale również jako klasyczny wywar lub zupa o orientalnym smaku.
Zupka z dyni z cynamonem
Zupa z dyni o tajskim smaku
Krem z dyni
Jesienna zupa z dyni
Przetwory
Smakiem dyni możemy się cieszyć nie tylko w sezonie. Świetnie nadaje się ona do wszelakich przetworów - zarówno marynat, jak i dżemów, konfitur a nawet nalewek.
Dynia słodko-kwaśno-pachnąca
Dżem z dyni
Nalewka dyniowa
Dynia marynowana
Na słodko
Coś, co uwielbiają nie tylko dzieci - słodkości. Dynia daje nam szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o przygotowanie różnego rodzaju łakoci. Sprawdzi się zarówno w cieście, racuchach jak i w owsianych ciasteczkach.
Ażurowe podusie z dynią
Karmelowe ciasto z dynią
Owsiane ciasteczka z pestkami dyni
Racuchy z dyni
Tarteletki z dynią i romanesco
Ciasto jesienne z jabłkami i dynią
Na zimno
Dynię można ciekawie wykorzystać także jako składnik surowy. Zarówno samą jak również w postaci surówek i sałatek.
Surówka z dyni
Sałatka jesienna z dynią i papryką
Sałata z dynią, jabłkiem i rodzynkami
Surówka z dyni i pomidorów
Na ciepło
Na koniec zaś garść rozmaitych pomysłów na gorące dyniowe dania i wypieki. Zarówno w towarzystwie mięsa, jak i w postaci zapiekanek, kluseczek czy też chleba.
Kluski ziemiaczane z dynią
Dynia pieczona, dobrze przyprawiona
Zapiekanka dyniowa
Kurczak z dynia w sosie pomidorowym
Chleb z Dyni
Dyniowe spaghetti Eli
mali.na
światzpiernika
Ma-Gosia