Zupy owocowe

  • 2

Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane,...

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Zupy owocowe
Wiślanka, śliwianka czy powidlanka to nazwy rzadko dziś używane. Same zupy owocowe też są coraz rzadziej podawane, a jeszcze niedawno trudno było sobie bez nich wyobrazić letnie menu. Przygotowywano je na kilka sposobów – najczęściej owoce gotowano i przecierano, a następnie zupę zaciągano mąką, śmietanką lub żółtkami. Gotowano też zupy owocowe z winem, wodą i cukrem. Inny rodzaj zup to chłodniki z surowych, przetartych owoców wymieszanych ze śmietanką lub maślanką. Do zup owocowych podawano słodkie grzanki, biszkopty, sucharki, kluski, makaron, łazanki lub groszek ptysiowy. Wyjątkiem była zupa z jabłek i gruszek – garus. Podawano ją z ugotowanymi ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z innymi dodatkami. Do zup owocowych można podawać łazanki, makaron, kluski, pokrojony omlet, słodkie suchary, groszek ptysiowy, ale najlepsze są biszkopty i grzanki z chałki usmażonej na maśle i posmarowanej cukrem pudrem.