Skąd się wzięła? Komu ją zawdzięczamy?
Żurawina nazywana w języku Indian „kwaśną jagodą”, znana jest od wieków wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, którzy stosowali ją głownie jako pożywienie, ale także jako naturalny barwnik używany do farbowania tkanin, oraz lekarstwo.
Spróbuj sałatki z serem feta, żurawiną i migdałami
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej, umytej i porwanej na kawałki lub gotowa mieszanka sałat
- 250 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka suszonej żurawiny BAKALLAND
- 1 szklanka migdałów lub orzechów laskowych BAKALLAND
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Podawać z grzankami.
W Stanach Zjednoczonych żurawina jest obowiązkowym dodatkiem. Kto z nas nie słyszał o obowiązkowym na stole sosie żurawinowym podczas świętowania Dnia Dziękczynienia? Jak do tego doszło? Podobno około 1620 roku podczas święta Dziękczynienia, europejscy kolonizatorzy zostali obdarowani przez Indian owocami żurawiny. Po tej dacie żurawina znalazła stałe miejsce w menu nowych mieszkańców Ameryki Północnej, stając się tradycyjnym elementem obchodów Dnia Dziękczynienia.
Przypominamy o konkursie ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY! >>>
Poznaj przepis na Zupę krem z dyni, z szaszłykami z kurczaka i żurawiną oraz pestkami dyni.
Składniki:
-1,5 l chudego rosołu ugotowanego na piersi kurczaka
-2 łyżki oliwy
-1 duża posiekana cebula
-1 duży ząbek czosnku posiekany
-2 łyżeczki zmielonego kminku
-1 łyżeczka łagodnego chilli
-½ łyżeczki kurkumy
-½ łyżeczki imbiru szczypta kardamonu
-1 średnia dynia, obrana, pokrojona w kostkę
-4 łyżki śmietany lub jogurtu
-garść suszonej żurawiny i pestek dyni BAKALLAND
Przygotowanie:
Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek, przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię, dobrze wymieszać. Podgrzewać przez 2 minuty. Następnie dolać bulion, zmniejszając ogień gotować przez ok. 45 minut. Na koniec gotowania dodać śmietanę lub jogurt. Następnie przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Pierś kurczaka wyjętą z rosołu należy pokroić na plastry ok. 1 cm grubości i nadziać na patyczek od szaszłyków, przeplatając z pomidorkami koktajlowymi.
Zupę rozlać do misek i posypać suszoną żurawiną oraz pestkami dyni. Podawać z szaszłykami z kurczaka i pieczywem lub grzankami.
Czy wiecie, co oznacza uprawa „na mokro”?
Rok 1816 umownie uważa się za początek uprawy żurawiny. Jednak największa rewolucja w uprawie żurawiny nadeszła w latach 60-tych XX wieku, wraz z opracowaniem technologii okresowego zalewania upraw wodą. Specjalne plantacje, systemy kanałów i zbiorników wodnych umożliwiają wykorzystanie wody w celu ochrony przed przymrozkami, w walce z chwastami i szkodnikami, oraz przede wszystkim znacząco ułatwia zbiór unoszących się na powierzchni wody owoców. Dziś większość zbiorów pochodzi właśnie z takich plantacji „na mokro”.
Zrób roladę ze schabu z żurawiną i rodzynkami i zaskocz swoich bliskich jej smakiem!
Składniki:
- gruby kawałek schabu (ok. 1,5 kg)
- 200 g żurawiny BAKALLAND
- 100 g rodzynek BAKALLAND
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso rozciąć ostrym nożem na duży, cienki płat. Doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać suszoną żurawiną wymieszaną z rodzynkami. Mięso ciasno zwinąć w roladę i szczelnie zwinąć w folię aluminiową. Roladę włożyć do niewielkiej foremki. Piec w 200 stopniach ok. 2 godzin.
Dla smaku i dla zdrowia
Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie. To ważne aby wybierać pokarmy, które dają nam o wiele więcej niż jedynie smak i zaspokojenie głodu. Zdrowie idzie w parze z odpowiednią dietą, bogatą w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje. Pamiętajcie o tym zawsze będąc na zakupach.
Polecamy przepis na Muffiny czekoladowe z suszoną żurawiną.
Składniki na ok. 12 babeczek:
-75 g suszonej żurawiny BAKALLAND
-2 szklanki mąki pszennej
-3-4 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2/3 szklanki cukru
-100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
-80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-pół szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
-2 jajka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie tzw. mokre składniki, najpierw śmietanę i jajka, a potem dodać olej. Potem należy dodać powoli dodawać do nich składniki suche, czyli po kolei – mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować blenderem. Na koniec dodać żurawinę i czekoladę. Wypełniać foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut (jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, muffinki są gotowe).
Ciasto biszkoptowe z żurawiną
Składniki na ciasto:
-5 jaj
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanka cukru
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-pół szklanki suszonej żurawiny BAKALLAND
-kilka kropel aromatu waniliowego
-tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia blachy lub papier do pieczenia
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko ostrożnie wymieszać. Następnie wlać olej, zapach waniliowy i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną bułka tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać ciasto żurawiną (nie martwiąc się, że część wpadnie do środka). Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Chleb półrazowy z żurawiną
Składniki:
-350 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
-150 gram mąki pszennej np. typ 850 lub 500
-1,5 łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
-40 g miękkiego masła
-60 ml oliwy
-300 ml wody
-150 gram suszonej żurawiny BAKALLAND
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny wrzucamy do miski. Ręcznie lub przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Jeśli używamy miksera wystarczą 4 minuty, a potem jeszcze 5 minut ugniatamy ciasto rękami. Następnie formujemy z ciasta kulę i zostawiamy na 1 godzinę (przykryte lnianą ściereczką, aby wyrosło). Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę, lekko zagniatamy i pozostawiamy na kolejne kilka minut. Z powstałego ciasta formujemy bochenek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Żurawina Bakalland - Wystarczy tylko chwila, by sięgnąć po małe przyjemności. Wcześniej jednak długo i starannie wyszukujemy najdoskonalsze owoce żurawiny, wybierając je z najlepszych zbiorów na świecie. Jako nieliczni dostarczamy Ci owoce żurawiny suszone w całości. Dzięki temu od lat słyniemy z jakości, a Ty możesz rozkoszować się prawdziwym smakiem pełnowartościowych i całych owoców suszonej żurawiny.
Żurawina nazywana w języku Indian „kwaśną jagodą”, znana jest od wieków wśród rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, którzy stosowali ją głownie jako pożywienie, ale także jako naturalny barwnik używany do farbowania tkanin, oraz lekarstwo.
Spróbuj sałatki z serem feta, żurawiną i migdałami
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej, umytej i porwanej na kawałki lub gotowa mieszanka sałat
- 250 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka suszonej żurawiny BAKALLAND
- 1 szklanka migdałów lub orzechów laskowych BAKALLAND
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Podawać z grzankami.
W Stanach Zjednoczonych żurawina jest obowiązkowym dodatkiem. Kto z nas nie słyszał o obowiązkowym na stole sosie żurawinowym podczas świętowania Dnia Dziękczynienia? Jak do tego doszło? Podobno około 1620 roku podczas święta Dziękczynienia, europejscy kolonizatorzy zostali obdarowani przez Indian owocami żurawiny. Po tej dacie żurawina znalazła stałe miejsce w menu nowych mieszkańców Ameryki Północnej, stając się tradycyjnym elementem obchodów Dnia Dziękczynienia.
Przypominamy o konkursie ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY! >>>
Poznaj przepis na Zupę krem z dyni, z szaszłykami z kurczaka i żurawiną oraz pestkami dyni.
Składniki:
-1,5 l chudego rosołu ugotowanego na piersi kurczaka
-2 łyżki oliwy
-1 duża posiekana cebula
-1 duży ząbek czosnku posiekany
-2 łyżeczki zmielonego kminku
-1 łyżeczka łagodnego chilli
-½ łyżeczki kurkumy
-½ łyżeczki imbiru szczypta kardamonu
-1 średnia dynia, obrana, pokrojona w kostkę
-4 łyżki śmietany lub jogurtu
-garść suszonej żurawiny i pestek dyni BAKALLAND
Przygotowanie:
Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek, przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię, dobrze wymieszać. Podgrzewać przez 2 minuty. Następnie dolać bulion, zmniejszając ogień gotować przez ok. 45 minut. Na koniec gotowania dodać śmietanę lub jogurt. Następnie przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Pierś kurczaka wyjętą z rosołu należy pokroić na plastry ok. 1 cm grubości i nadziać na patyczek od szaszłyków, przeplatając z pomidorkami koktajlowymi.
Zupę rozlać do misek i posypać suszoną żurawiną oraz pestkami dyni. Podawać z szaszłykami z kurczaka i pieczywem lub grzankami.
Czy wiecie, co oznacza uprawa „na mokro”?
Rok 1816 umownie uważa się za początek uprawy żurawiny. Jednak największa rewolucja w uprawie żurawiny nadeszła w latach 60-tych XX wieku, wraz z opracowaniem technologii okresowego zalewania upraw wodą. Specjalne plantacje, systemy kanałów i zbiorników wodnych umożliwiają wykorzystanie wody w celu ochrony przed przymrozkami, w walce z chwastami i szkodnikami, oraz przede wszystkim znacząco ułatwia zbiór unoszących się na powierzchni wody owoców. Dziś większość zbiorów pochodzi właśnie z takich plantacji „na mokro”.
Zrób roladę ze schabu z żurawiną i rodzynkami i zaskocz swoich bliskich jej smakiem!
Składniki:
- gruby kawałek schabu (ok. 1,5 kg)
- 200 g żurawiny BAKALLAND
- 100 g rodzynek BAKALLAND
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso rozciąć ostrym nożem na duży, cienki płat. Doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać suszoną żurawiną wymieszaną z rodzynkami. Mięso ciasno zwinąć w roladę i szczelnie zwinąć w folię aluminiową. Roladę włożyć do niewielkiej foremki. Piec w 200 stopniach ok. 2 godzin.
Dla smaku i dla zdrowia
Owoce żurawiny poza walorami smakowymi mają także niezaprzeczalne właściwości dietetyczne i lecznicze, wykorzystywane od wieków w medycynie. To ważne aby wybierać pokarmy, które dają nam o wiele więcej niż jedynie smak i zaspokojenie głodu. Zdrowie idzie w parze z odpowiednią dietą, bogatą w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje. Pamiętajcie o tym zawsze będąc na zakupach.
Polecamy przepis na Muffiny czekoladowe z suszoną żurawiną.
Składniki na ok. 12 babeczek:
-75 g suszonej żurawiny BAKALLAND
-2 szklanki mąki pszennej
-3-4 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2/3 szklanki cukru
-100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
-80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-pół szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
-2 jajka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie tzw. mokre składniki, najpierw śmietanę i jajka, a potem dodać olej. Potem należy dodać powoli dodawać do nich składniki suche, czyli po kolei – mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Najlepiej wszystkie składniki zmiksować blenderem. Na koniec dodać żurawinę i czekoladę. Wypełniać foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut (jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, muffinki są gotowe).
Ciasto biszkoptowe z żurawiną
Składniki na ciasto:
-5 jaj
-1 szklanka mąki pszennej
-3/4 szklanka cukru
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
-pół szklanki suszonej żurawiny BAKALLAND
-kilka kropel aromatu waniliowego
-tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia blachy lub papier do pieczenia
-cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko ostrożnie wymieszać. Następnie wlać olej, zapach waniliowy i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną bułka tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posypać ciasto żurawiną (nie martwiąc się, że część wpadnie do środka). Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Chleb półrazowy z żurawiną
Składniki:
-350 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
-150 gram mąki pszennej np. typ 850 lub 500
-1,5 łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
-40 g miękkiego masła
-60 ml oliwy
-300 ml wody
-150 gram suszonej żurawiny BAKALLAND
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny wrzucamy do miski. Ręcznie lub przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto. Jeśli używamy miksera wystarczą 4 minuty, a potem jeszcze 5 minut ugniatamy ciasto rękami. Następnie formujemy z ciasta kulę i zostawiamy na 1 godzinę (przykryte lnianą ściereczką, aby wyrosło). Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę, lekko zagniatamy i pozostawiamy na kolejne kilka minut. Z powstałego ciasta formujemy bochenek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Żurawina Bakalland - Wystarczy tylko chwila, by sięgnąć po małe przyjemności. Wcześniej jednak długo i starannie wyszukujemy najdoskonalsze owoce żurawiny, wybierając je z najlepszych zbiorów na świecie. Jako nieliczni dostarczamy Ci owoce żurawiny suszone w całości. Dzięki temu od lat słyniemy z jakości, a Ty możesz rozkoszować się prawdziwym smakiem pełnowartościowych i całych owoców suszonej żurawiny.