Jeśli opakowanie jest hermetycznie zamknięte, produkty spożywcze mogą stać przez trzy miesiące. Po upływie tego czasu należy sprawdzać, czy nie zalęgło się robactwo. Kawę ziarnistą można przechowywać do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Groch i groszek, ryż i mąkę, owoce i przyprawy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, gdzie nie dochodzi słońce. W naczyniach z ciemnego szkła można je przechowywać pięć razy dłużej. Do słoika z suszonymi owocami dobrze jest wrzucić kawałek skórki z cytryny, by owoce nadmiernie się nie wysuszyły. Lepiej jest kupować przyprawy nie zmielone, można je dłużej przechować. Przyprawy mielone kupujemy w małych ilościach i przechowujemy w szczelnie zamkniętych naczyniach. Trzeba je szybko zużyć, gdyż nie są zbyt trwałe.