Często mamy dylemat, czy mrozić surowe warzywa, czy może zblanszować je przed mrożeniem? I każdy ma na to inny sposób. Jak więc to zrobić, żeby staciły jak najmniej wartości odżywczyć i były smaczne po rozmrożeniu? Ja mrożę brokuł na surowo i uważam tą metodę za najlepszą. Warzywo po rozmrożeniu przede wszystkim nie kruszy się.
Tak więc - brokuł dzielę na różyczki. Każdą różyczkę płuczę pod wodą i pozostawiam do całkowitego wysuszenia. Następnie układam w worku do mrożenia, tak aby między poszczególnymi różyczkami zachować mały odstęp, wówczas nie posklajają się. Tak przygotowane woreczki wkładam do zamrażarki. W zimie mrożony brokuł wykorzystuję do zupy lub do zapiekanek.
Tak więc - brokuł dzielę na różyczki. Każdą różyczkę płuczę pod wodą i pozostawiam do całkowitego wysuszenia. Następnie układam w worku do mrożenia, tak aby między poszczególnymi różyczkami zachować mały odstęp, wówczas nie posklajają się. Tak przygotowane woreczki wkładam do zamrażarki. W zimie mrożony brokuł wykorzystuję do zupy lub do zapiekanek.