Dlaczego warto jeść ananasa?

  • 2

Zwany królewskim owocem - i słusznie! Nie tylko jest przyjemnie słodki i soczysty, ale też superzdrowy i niezastąpiony przy wielu dolegliwościach. Sprawdź, jak działa.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dlaczego warto jeść ananasa?
fot. Fotolia
Dawniej można je było dostać jedynie w puszce. Dziś dostępne są także świeże ananasy i to przez cały rok. Nie ma więc sensu jeść przetworzonych owoców, zwłaszcza, że są one konserwowane w słodkim syropie. Mają więcej cukrów, a mniej prozdrowotnych substancji.

Świeży, dojrzały ananas ma intensywny słodki aromat i soczysty miąższ. Zawiera on sporo wody, a niewiele kalorii, ma też błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Prócz tego ananas to dobre źródło potasu oraz witaminy C (wspomagającej spalanie tłuszczów). Dlatego może być cennym uzupełnieniem odchudzającego menu.

Ale uwaga! Owoc ten zawiera także sacharozę (cukier prosty), której nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego najlepiej jedzcie go w pierwszej połowie dnia, gdy jesteście najbardziej aktywni. Wtedy spalicie sacharozę od razu - nim organizm zdąży ją zmagazynować.

Sprawdź, co zapewni ci jedzenie ananasów.

Mocne kości
Picie koktajli mlecznych z ananasem, dwa–trzy razy w tygodniu na śniadanie to dobry sposób by wzmocnić kości. Taki słodki drink jest bowiem bogatym źródłem manganu. Ten zaś ułatwia przyswajanie wapnia oraz jego wbudowywanie w tkankę kostną. Dzięki temu może obniżać ryzyko osteoporozy.


 
Fot. Fotolia

Dobre trawienie
Sałatka z surowym ananasem to idealny  dodatek do dań mięsnych. Świeży owoc pobudza apetyt, zawiera też bromelainę – enzym rozkładający białko, który ułatwia trawienie. Prócz tego ananas zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego, a także zapobiega wzdęciom i zgadze.

Zdrowe stawy
Ananas to skuteczny środek na bóle stawów. Owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi ból, opuchliznę i wspomaga gojenie się tkanek. Soczysty miąższ jedzony pomiędzy posiłkami zawiera sporo przeciwutleniaczy, które łagodzą stany zapalne stawów.

Ochrona przed dną moczanową
Owocowy koktajl z garści wiśni, jagód i połowy szklanki pokrojonego ananasa może wspomagać leczenie dny moczanowej. Owoc ten ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który wywołuje dolegliwości przy tym schorzeniu.

Mniejsze ryzyko raka
Świeże ananasy mogą być także skutecznym sposobem na zapobieganie rakowi. Zawarte w nich substancje pobudzają układ odpornościowy do niszczenia chorych komórek, hamując rozwój nowotworów złośliwych piersi, płuc, jajników, jelita grubego oraz skóry.

Lepsza odporność
Wypijanie przynajmniej szklanki świeżo wyciśniętego soku z ananasa raz na kilka dni wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. Ananasy są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych w tym cynku, niezbędnego do pracy układu odpornościowego.

Zdrowe serce
Wzbogacenie menu w ananasy chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Owoc zawiera sporo potasu i niewiele sodu. Dzięki temu obniża ciśnienie tętnicze krwi, korzystnie wpływa na pracę serca oraz działa przeciwzakrzepowo, zapobiegając zlepianiu się płytek krwi.

Dobra pamięć i koncentracja
Czekoladowe fondue (kawałki ananasa zanurzone w ciepłej czekoladzie) to świetny deser dla uczniów i studentów. Słodki owoc dostarcza sporo witaminy B1 (tiaminy), która wspomaga działanie układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację.

Uwaga!
Jedząc surowe ananasy odczuwa się lekkie szczypanie języka. To efekt działania zawartej owocach bromelainy. Substancja ta w nadmiarze może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dlatego lepiej nie podawać surowych ananasów dzieciom do 3. roku życia oraz chorym na refluks żołądkowo–przełykowy.