Gdzie znaleźć białko?

Mięso – to ono jest uznawane za produkt bogaty w białko. Gdzie jeszcze można znaleźć ten ważny składnik pokarmowy?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gdzie znaleźć białko?
fot. fotolia
Białka, tak jak węglowodany i tłuszcze, są bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, którego nie powinno zabraknąć w diecie. Powszechnie uważa się, że najwięcej jest go w mięsie i jego przetworach. Czy słusznie? Gdzie jeszcze znaleźć białko?
 
Mięso
 
Od najmłodszych lat słyszymy, że musimy jeść mięso, ponieważ jest ono bardzo zdrowe i zawiera dużo białka. Pogląd ten, niestety, nie znajduje potwierdzenia w przeróżnych badaniach. Okazuje się bowiem, że białko pochodzenia zwierzęcego nie jest tak samo dobre, jak to, które znajduje się w mleku czy jogurtach. Poza tym samo mięso jest ciężkostrawne i zbyt dług trawione przez organizm człowieka.

          białko
Nabiał
 
Dużo przyswajalnego białka mają jajka, ale w ich spożywaniu ostrożne powinny być osoby, które mają podwyższony cholesterol. Ponadto białko znajdziemy też w jogurtach, serach, mleku. Na ten ostatni produkt warto jednak uważać, ponieważ może wywoływać alergię – zwłaszcza u dzieci. Poza tym mleko krowie zawiera około 3% białka, a mleko matki 1,25-2,7%. I to właśnie ten ostatni rodzaj mleka jest dla niemowląt najzdrowszy. Zawartość białka w mleku matki i krowy dowodzi, że dziecko nie potrzebuje aż tak dużych ilości wspomnianego składnika pokarmowego. Oznacza to również, że i w dorosłym życiu człowiek nie musi przyjmować dużych ilości białka.
 
Warzywa
 
Najwięcej, bo aż 2 g na 10 g, przyswajalnego białka zawierają cebula i cykoria. Poza tym bogate w ten składnik pokarmowy, choć w mniejszej ilości, są również pomidory, rzodkiewki, dynia, marchew, seler, sałata, ogórki, buraki.
 
Rośliny strączkowe
 
Fasolka czy soja – oto produkty, które zawierają ogólnie duże ilości białka, ale nie cała jego ilość jest dobrze przyswajalna przez człowieka. Szczególnie polecane są produkty wykonane z soi, jak mleko, kotlety, serki.
 
Owoce
 
Warto pamiętać że, owszem, owoce zawierają białko, ale w różnych ilościach. I tak najwięcej będą go mieć suszone śliwki, arbuzy, melony, wiśnie, winogrona – po 2 g przyswajalnego białka. Poza tym pomarańcze, cytryny, grejpfruty, truskawki, jagody, brzoskwinie, morele, banany, jabłka, porzeczki, maliny – w ich przypadku 1 g białka przypada na 100 g danego owocu.
 
Zboża
Często zapominamy o tym, że w ziarnach zbóż jest bardzo dużo pełnowartościowego białka. Znajdziemy je również w ryżu, otrębach, kaszach (najwięcej w gryczanej i jęczmiennej), mące żytniej z pełnego przemiału.

Białko pomaga także w wyrzeźbieniu sylwetki i spaleniu tkanki tłuszczowej.Białko to składnik pokarmowy, który w naszym organizmie odgrywa wiele ważnych ról.  Stanowi aż 15% masy ciała człowieka. Odpowiada za dostarczanie energii czy transport różnych substancji. Pomaga także w zwalczaniu toksyn w naszym organizmie. Białko nie może zostać odłożone na zapas, tak jak to na przykład dzieje się z tłuszczem. Dlatego trzeba zadbać o to, żeby znalazło się go wystarczająco dużo w naszym organizmie. Należy zwracać uwagę na produkty, które się je - najlepiej, by miały wysoką zawartość białka, które jest niezbędne człowiekowi do właściwego funkcjonowania.
                 białko
Jeżeli mowa o mięsie, to najwięcej białka znajduje się w wołowinie. Jednak, z powodu zawartości w mięsach kwasów tłuszczowych, uznawanych za niebezpieczne dla zdrowia człowieka, najlepiej wybierać chude kawałki mięsa.
 
Dzięki odpowiedniej diecie bogatej w białka można schudnąć. Jest to dieta, która polega na spożywaniu podwyższonej ilości białek a obniżonej węglowodanów. Dlaczego? Dlatego, że produkty białkowej, które są przez układ pokarmowy trawione, nasycają człowiek na dłużej, dostarczają więcej energii. Długoterminowe stosowanie takiej diety nie jest dla organizmu człowieka dobre. Należy zatem zachować umiar we wprowadzaniu tego rodzaju diet. 
 
Sportowcy spożywają białko po treningu. Regenerują ono mięśnie i buduje ich masę. Oczywiście, aby efekt by jeszcze lepszy należy oprócz białka spożywać także węglowodany. Te składniki wspomagają rozwój siły mięśni.
 
Wegetarianie muszą zatem szczególnie zadbać o jakość swojej diety. Muszą oni szczególną uwagę zwracać na dostarczanie swojemu organizmowi białka.