Strona główna Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?

Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?

zozolek - Porady kulinarne: Jak prawidłowo rozmrozić potrawy? offline

Arcymistrz Kuchni
Artykuły: 243
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Na czas rozmrażania wpływa m.in.: wielkość porcji, rodzaj i grubość naczynia, temperatura rozmrażania. Zobacz jak prawidłowo rozmrozić potrawy.


Niektóre dania można podgrzewać od razu. Inne wymagają rozmrożenia. Ale uwaga! – raz wyjętych z zamrażalnika produktów ponownie nie zamrażaj!

Bezpiecznym miejscem jest dolna półka lodówki.
Produkt pozostaje bowiem w temperaturze chłodniczej, która chroni go przed psuciem. Ale rozmrażanie takie trwa najdłużej – trzeba to więc robić dzień wcześniej.

Rozmrażanie w temperaturze pokojowej trwa szybciej, trzeba jednak uważać, aby żywność nie leżała w niej zbyt długo, bo zacznie się psuć.

Surowe czy pieczone mięso, ryby warto rozmrażać na kratce, tak by nie leżały w wyciekających sokach, które zawierają bakterie.

Jarzyny należy podgrzewać zamrożone – lepiej zachowają swoje właściwości. Rozmrażania nie wymagają też np. zupy i gulasze, ale wtedy czas ich podgrzewania wydłuża się.

Grubsze produkty, np. krokiety można rozmrażać w kuchence mikrofalowej nastawionej na program rozmrażanie


Jak długo przechowywać mrożone potrawy?

Oto orientacyjny czas przechowywania gotowych dań. Dla tłustych potraw należy przyjąć dolną granicę, bo tłuszcz szybciej jełczeje.

Zupa: do 3 miesięcy
Duszone mięso: do 2–3 miesięcy
Upieczone zapiekanki: do 4 miesięcy
Pieczone mięso, kotlety: do 3–6 miesięcy
Warzywa korzeniowe: do 6 miesięcy
Warzywa miękkie: do 12 miesięcy
Paszteciki, gołąbki: do 2 miesięcy
Naleśniki: do 3 miesięcy
Ciasto: do 5 miesięcy
Bigos: do 6 miesięcy


Podgrzewanie zamrożonych potraw:


Rozmrożony produkt jest bardziej narażony na psucie się niż świeży, dlatego trzeba go jak najszybciej przygotować do spożycia:
- Rozmrożoną pieczeń, kotlety podgrzewamy w piekarniku. Mniejsze porcje można też pogrzać na patelni albo w mikrofalówce.
- Zamrożony gulasz czy inne płynne, półpłynne potrawy trzeba umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
- Jeśli zapiekanka była zamrożona w odpowiednim naczyniu (np. aluminiowej formie), można ją wstawić do gorącego piekarnika zamrożoną;
- Zamrożone pierogi, kopytka wrzuca się na osolony wrzątek. Jeśli się posklejały, spróbujmy je rozdzielić jeszcze zamrożone, aby się nie uszkodziły.

Zobacz: Jak prawidłowo zamrozić żywność? oraz Jak przygotować potrawy do mrożenia?

 


Źródło: Pani domu


Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane