Strona główna Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?

Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?

zozolek - Porady kulinarne: Jak prawidłowo rozmrozić potrawy? offline

Arcymistrz Kuchni
Artykuły: 244
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Na czas rozmrażania wpływa m.in.: wielkość porcji, rodzaj i grubość naczynia, temperatura rozmrażania. Zobacz jak prawidłowo rozmrozić potrawy.


Niektóre dania można podgrzewać od razu. Inne wymagają rozmrożenia. Ale uwaga! – raz wyjętych z zamrażalnika produktów ponownie nie zamrażaj!

Bezpiecznym miejscem jest dolna półka lodówki.
Produkt pozostaje bowiem w temperaturze chłodniczej, która chroni go przed psuciem. Ale rozmrażanie takie trwa najdłużej – trzeba to więc robić dzień wcześniej.

Rozmrażanie w temperaturze pokojowej trwa szybciej, trzeba jednak uważać, aby żywność nie leżała w niej zbyt długo, bo zacznie się psuć.

Surowe czy pieczone mięso, ryby warto rozmrażać na kratce, tak by nie leżały w wyciekających sokach, które zawierają bakterie.

Jarzyny należy podgrzewać zamrożone – lepiej zachowają swoje właściwości. Rozmrażania nie wymagają też np. zupy i gulasze, ale wtedy czas ich podgrzewania wydłuża się.

Grubsze produkty, np. krokiety można rozmrażać w kuchence mikrofalowej nastawionej na program rozmrażanie


Jak długo przechowywać mrożone potrawy?

Oto orientacyjny czas przechowywania gotowych dań. Dla tłustych potraw należy przyjąć dolną granicę, bo tłuszcz szybciej jełczeje.

Zupa: do 3 miesięcy
Duszone mięso: do 2–3 miesięcy
Upieczone zapiekanki: do 4 miesięcy
Pieczone mięso, kotlety: do 3–6 miesięcy
Warzywa korzeniowe: do 6 miesięcy
Warzywa miękkie: do 12 miesięcy
Paszteciki, gołąbki: do 2 miesięcy
Naleśniki: do 3 miesięcy
Ciasto: do 5 miesięcy
Bigos: do 6 miesięcy


Podgrzewanie zamrożonych potraw:


Rozmrożony produkt jest bardziej narażony na psucie się niż świeży, dlatego trzeba go jak najszybciej przygotować do spożycia:
- Rozmrożoną pieczeń, kotlety podgrzewamy w piekarniku. Mniejsze porcje można też pogrzać na patelni albo w mikrofalówce.
- Zamrożony gulasz czy inne płynne, półpłynne potrawy trzeba umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
- Jeśli zapiekanka była zamrożona w odpowiednim naczyniu (np. aluminiowej formie), można ją wstawić do gorącego piekarnika zamrożoną;
- Zamrożone pierogi, kopytka wrzuca się na osolony wrzątek. Jeśli się posklejały, spróbujmy je rozdzielić jeszcze zamrożone, aby się nie uszkodziły.

Zobacz: Jak prawidłowo zamrozić żywność? oraz Jak przygotować potrawy do mrożenia?

 


Źródło: Pani domu


Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak prawidłowo rozmrozić potrawy?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj