Domowy jogurt robi się bardzo prosto. Wystarczy kupić niepasteryzowane mleko - w woreczku foliowym, lub takie prosta od krowy.
Mleko musisz przegotować i wystudzić do temperatury 45 st. C. Do mleka dodajesz wcześniej kupiony jogurt naturalny w proporcjach 1:10 (1 porcja jogurtu na 10 porcji mleka). Mleko mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce na kilka godzin.
Proponujemy owinąć garnek ręcznikiem lub kocem, wtedy dłużej utrzyma ciepło, a bakterie zawarte w jogurcie zaczną szybciej się namnażać.
Po kilku godzinach masz gotowy domowy jogurt. Możesz do niego dodać woje ulubione dodatki, np. przecier owocowy czy bakalie.
Mleko musisz przegotować i wystudzić do temperatury 45 st. C. Do mleka dodajesz wcześniej kupiony jogurt naturalny w proporcjach 1:10 (1 porcja jogurtu na 10 porcji mleka). Mleko mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce na kilka godzin.
Proponujemy owinąć garnek ręcznikiem lub kocem, wtedy dłużej utrzyma ciepło, a bakterie zawarte w jogurcie zaczną szybciej się namnażać.
Po kilku godzinach masz gotowy domowy jogurt. Możesz do niego dodać woje ulubione dodatki, np. przecier owocowy czy bakalie.
pusieczek2@wp.pl
45Kazik
Gość
Dodatkowo podpowiem , że w ten sposób można zrobić napój probiotyczny (dodając zamiast zwykłego jogurtu-ACTIMEL) i w tym celu temperatura mleka nie może być wyższa, gdyż bakterie L.casei giną w wyższej temperaturze.
Gość
Gość
Aha, jeszcze pytanie - dlaczego gotujecie mleko??? Ja przygotowuję z mleka niegotowanego, reszta podobnie, tylko używam jogurtu bez zagęstników.
Gość