Robimy domowy jogurt

  • 6

Nie musisz wydawać fortuny na ulubione jogurty. Możesz zrobić je sama w domu.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Robimy domowy jogurt
Domowy jogurt robi się bardzo prosto. Wystarczy kupić niepasteryzowane mleko - w woreczku foliowym, lub takie prosta od krowy.

Mleko musisz przegotować i wystudzić do temperatury 45 st. C. Do mleka dodajesz wcześniej kupiony jogurt naturalny w proporcjach 1:10 (1 porcja jogurtu na 10 porcji mleka). Mleko mieszasz i odstawiasz w cieple miejsce na kilka godzin.

Proponujemy owinąć garnek ręcznikiem lub kocem, wtedy dłużej utrzyma ciepło, a bakterie zawarte w jogurcie zaczną szybciej się namnażać.

Po kilku godzinach masz gotowy domowy jogurt. Możesz do niego dodać woje ulubione dodatki, np. przecier owocowy czy bakalie.