Kaczka pomarańczowo-rozmarynowa

  • 1

Kaczka gotowana w soku pomarańczowym jest bardzo delikatna i aromatyczna. Zapraszam do przygotowania kaczki na podstawie mojego przepisu.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kaczka pomarańczowo-rozmarynowa
Składniki
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- 4 udka z kaczki za skórą
- 3 szklanki soku z pomarańczy
- 4 gałązki rozmarynu
- łyżeczka papryki w proszku
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 2-3 łyżeczki soli
- 5 łyżek oliwy z pestek winogron

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>



Sposób przygotowania
1. Rozmaryn obierz ciągnąć listki pod włos. Dodaj do niego oliwę, sól, pieprz cytrynowy i czarny, paprykę. Wymieszaj. Skórę kaczki delikatnie ponacinaj, tworząc duża kratkę. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na godzinę.

2. Podsmaż kaczkę na gorącej patelni. Przełóż do rondla i zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.



Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek


Zobacz film jak zrobić Kaczkę pomarańczowo-rozmarynową