Kurczak na 3 sposoby

  • 1

Poznaj przepisy na kurczaka faszerowanego w całości, kurczaka pieczonego oraz potrawy z piersi kurczaka.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kurczak na 3 sposoby

Drób to wdzięczny materiał kulinarny. Drób można gotować, smażyć, dusić oraz faszerować. Do drobiu, w sensie kulinarnym zaliczmy dzikie i udomowione ptaki. Najbardziej znanym drobiem są: kury, gęsi, indyki, kaczki oraz perliczki.

Dziś skupimy się na daniach z kurczaków.

Aby przygotować smaczne danie z kurczaka najpierw musimy go kupić. Podpowiadamy jak sprawdzić świeżość kurczaka?

W sklepach możemy kupić kurczaki w całości oraz w częściach. Najczęściej przygotowywaną częścią kurczaka się piersi. Może dlatego, że są stosunkowo proste w obróbce, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pozostałe części można wykorzystać do przygotowania bulionu, udusić z warzywami, nafaszerować lub upiec.


Kurczak na 3 sposoby


I. Kurczak faszerowany w całości


 

andzia67 poleca kurczaka faszerowanego mięsem mielonym i wątróbką.
Kurczak faszerowany pieczarkami to propozycja Maria Neubert. Polecamy wypróbowanie przepisu na kurczaka faszerowanego z pomarańczami zamieszczonego prze luna19.


Cenne porada jak zaszyć faszerowanego kurczaka >>



Nasza propozycja:

Kurczak faszerowany z rodzynkami i migdałami
przepis pochodzi z "Pani domu"

Składniki dla 6 osób:
- duży sprawiony kurczak
- 15 dag wątróbki kurzej
- bułka kajzerka
- szklanka mleka
- 2 jajka
- po 3 łyżki rodzynek i migdałów
- pęczek natki lub koperku
- 4 łyżki masła
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Na godzinę odstaw do lodówki. Bułkę włóż do mleka, rozmocz, a następnie odciśnij.

2. Opłukaną wątróbkę oczyść z błonek. Zmiel razem z bułką. Do masy dodaj żółtka, posiekany koperek, sparzone rodzynki oraz obrane i posiekane migdały. Masę dopraw solą i pieprzem. Ubij na sztywno białka i wymieszaj je z masą wątróbkową.

3. Masą nadziej tuszkę. Zaszyj otwór. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej gorącym stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 25 minutach pieczenia temperaturę zmniejsz do 180st i dalej piecz jeszcze 45 minut, często podlewając mięso gorącą wodą oraz wytwarzającym się sosem.



II. Kurczak pieczony





Kurczak pieczony z piwem to propozycja Ilonar2301. Ciekawym przepisem na kurczaka pieczonego z ziołami podzieliła się Netka. Pałki z kurczaka pieczone z ananasem to przepis, który zamieściła Babciagramolka.


Nasza propozycja:

Korzenne udka z kurczaka z cytryną

przepis pochodzi z "Pani domu"

Składniki na 4 porcje:
- 8 pałeczek z kurczaka
- 4 cytryny
- papryczka chili
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz. Z dwóch odkrój skórkę, pokrój w paski i wyciśnij sok. Wymieszaj z oliwą, 4 łyżkami miodu, posiekaną papryczką, solą i pieprzem.

2. Do tej marynaty włóż pałeczki kurczaka, przykryj, chłodź godzinę.

3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 minut w temp. 190 stopni, co jakiś czas obracając.

4. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia dołóż pozostałe pokrojone w ćwiartki cytryny, posmaruj resztą miodu.

5. Kurczaka podawaj z ryżem na sypko.



III. Piersi z kurczaka



Pyszne kotleciki z piersi kurczaka to przepis benenati. Następnym daniem są tradycyjne i szybkie kotlety z piersi kurczaka dodane przez AnetaŚw. Na koniec mamy coś pysznego dla wielbicieli faszerowanych piersi z kurczaka: Pierś z kurczaka faszerowana śliwką przepis przejs. 


Moja propozycja:

Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem
przepis i zdjęcie zozolek

Składniki na 4 roladki:

- 4 małe piersi z kurczaka
- 200 g. rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)
- 4 plastry żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 12 plastrów boczku parzonego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 8 wykałaczek

Wykonanie:

1. Piersi umyj i rozbij na plastry o grubości do ok. 3-5 mm.

2. Czosnek rozgnieć, dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dodaj 4 łyżki oliwy, wymieszaj i nasmaruj wewnętrzną stronę plastrów mięsa.

3. Szpinak podsmaż na łyżce oliwy. Ser pokrój w drobne plasterki. Dodaj do szpinaku mieszaj, aż do roztopienia.

4. Szpinak podziel na 4 części. Nakładaj na plastry mięsa i zawijaj.

5. Mięso owiń plastrami boczku. Zaszyj wykałaczkami.

6. Roladki smaż przez ok. 15 min na małym ogniu. Pamiętaj o obracaniu mięsa.