Mrożonki - dobre czy złe?

Badania nad sposobem żywienia Polaków wykazują, że spożywamy za mało owoców i warzyw - nie tylko świeżych, ale i przetworzonych. Poznaj opinię eksperta.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mrożonki - dobre czy złe?

Autor: Joanna Tomczewska, dietetyk

Zamrażanie jest jedną z metod przygotowania żywności do długiego przechowywania. Polega na obniżeniu temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego (od -18 do -30 stopni C). Opóźnia ono psucie się produktów spożywczych poprzez zmniejszanie aktywności enzymów, które biorą udział w procesach prowadzących do zepsucia oraz zapobiega namnażaniu się mikroorganizmów (poprzez przemianę wody w lód tracą one naturalne środowisko rozwoju).

Jakość mrożonek

Najakość produktu ma wpływ wiele czynników, m.in.:

  • jakość surowca użytego do produkcji,
  • odpowiednie warunki procesu produkcji, przechowywania, dystrybucji i sprzedaży,
  • zachowanie odpowiednich warunków przechowywania w domu,
  • rozmrażanie przed spożyciem.
Wartość odżywcza

Sole mineralne, cukry proste, kwasy organiczne oraz elementy śladowe podczas zamrażania nie ulegają istotnym zmianom. Ich straty mogą pojawić się jedynie w fazie obróbki wstępnej.

Charakter chemiczny, początkowa zawartość w surowcu oraz parametry zamrażania i przechowywania wpływają na straty witamin podczas zamrażania. Największe straty występują zazwyczaj podczas zbyt długiego przechowywania przed przerobem oraz w procesie blanszowania warzyw. Straty witaminy C są stosunkowo niewielkie i wynoszą 10-20%. Mrożone owoce tracą witaminę A tylko w 5-10%, a mrożone warzywa w 20-30%...          Czytaj dalej w serwisie Diety.wieszjak.pl.