Niezłe zamieszanie, czyli składniki napojów mieszanych

  • 2

Składniki napoju mieszanego powinny odznaczać się najwyższą jakością - o ile podobnej jakości ma być sporządzany przez nas drink. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Niezłe zamieszanie, czyli składniki napojów mieszanych
fot. Fotolia

Napój mieszany składa się z co najmniej dwóch składników, tzw. składników głównych, reprezentujących odrębne grupy alkoholi (np. wódki i wina) lub grupy napojów bezalkoholowych (np. soki i syropy). Uzupełnieniem są tzw. składniki dodatkowe, dekoracyjne, i komplementarne, które wzbogacają smak, aromat oraz wygląd przygotowanego napoju.

Składniki główne to składniki, na bazie których sporządza się napoje mieszane. Ich rodzaj zależy od typu napoju, najczęściej są to:
- wódki gatunkowe naturalne i stołowe, wódki czyste, wermuty, wina aperitifowe, wina wzmacniane i wina musujące stanowią bazę napojów alkoholowych,
- likiery, kremy owocowe, likiery ziołowe, wódki gorzkie, tzw. modyfikatory, dodawane w małych ilościach aromatyzują i udoskonalają napój mieszany,
- syropy owocowe, soki owocowe, produkty mleczne(mleko, śmietana,jogurty) stanowią bazę napojów bezalkoholowych.

Składniki dodatkowe to szeroka gama produktów dodawanych w niewielkich ilościach, których zadaniem jest dyskretne wzbogacanie smaku i aromatu drinka, a także zmiana jego konsystencji (np. rozcieńczenie). Do grupy tej zaliczają się:
- soki owocowe-świeże lub konserwowane,
- syropy owocowe,
- mleko świeże, mleko zagęszczone, śmietanka,jajka,
- składniki przyprawowe,
- napoje bezalkoholowe (gazowane i niegazowane)

Składniki dekoracyjne - elementy ozdobne nie tylko wzbogacają wygląd napoju, ale niektóre z nich także akcentują cechy aromatyczno-smakowe i kompozycję drinka. Należą do nich:
- świeże owoce egzotyczne i krajowe (w całości lub w cząstkach, np. pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki itp.)
- skórki z cytryn i pomarańczy spiralnie krojone (tzw. twisty) lub w postaci wiórków,
- maraski, czyli wisienki cocktailowe, pozbawione pestek, z ogonkiem lub bez, czerwone, zielone, niebieskie lub żółte,
- oliwki zielone z zalewie słonej - całe i bez pestek
- cebulki koktajlowe perłowe (średnica ok. 1,5 cm)

Nie wszystkie przybrania muszą być wykonane z owoców. Do dekorowania napojów wykorzystuje się ponadto:
- utartą na wiórki czekoladę,
- cynamon w całości lub utarty,
- laski wanilii,
- utartą lub sproszkowaną gałkę muszkatołową,
- listki i gałązki świeżej mięty pieprzowej,
- pomidory koktajlowe,
- seler naciowy

Dodatki komplementarne to składniki uatrakcyjniające wygląd drinka i w wielu wypadkach ułatwiające jego spożycie. Do tej grupy zaliczamy:
- rurki plastikowe (słomki; proste lub łamane)
- bagietki plastikowe (wiosełka)
- plastikowe szpadki i wykałaczki,
- serwetki