Strona główna Ocet dobry na wszystko!

Ocet dobry na wszystko!

justka.zet - Porady kulinarne: Ocet dobry na wszystko! offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 31
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ocet dobry na wszystko!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Współczesne panie domu często nie mają pojęcia, jak wszechstronnym i użytecznym produktem jest ocet.


Ocet, czyli kwas octowy, powstaje w procesie fermentacji alkoholu zawartego w winie owocowym lub spirytusie. Niegdyś jeden z niewielu towarów dostępnych w sklepach, dziś wykorzystywany głównie do marynat, sałatek i potraw mięsnych, odszedł w cień detergentów, proszków i środków czyszczących. Ocet jabłkowy ma właściwości bakteriobójcze, konserwujące i antyseptyczne, a jego właściwości lecznicze odkryto już w czasach starożytnych. Zawiera całą gamę składników mineralnych: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, krzem i inne, ponadto jest źródłem wielu aminokwasów, witaminy A, beta-karotenu i pektyny. Zawiera kwas mlekowy, octowy, propionowy i cytrynowy.

Ocet jabłkowy jest szeroko stosowany w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii, prowokuje samooczyszczanie się organizmu, przez co jest skutecznym elementem wspomagającym dietę. Wpływa pozytywnie na pracę nerek i pęcherza. Zawiera cenne bioflawonoidy – związki powodujące rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu, powoduje także obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Stosuje się go w leczeniu hemoroidów oraz żylaków oraz schorzeń układu oddechowego. Jest nieocenionym eliksirem młodości, gdyż ze względu na wysoką zawartość witaminy E, niweluje działanie wolnych rodników w organizmie. Ocet znalazł także zastosowanie w dermatologii, ma właściwości antyalergiczne, poprawia stan skóry, zapobiega wypadaniu włosów i leczy grzybicę. Ocet zapobiega także próchnicy i paradontozie, wpływa wybielająco na zęby i wzmacnia szkliwo. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, ocet (roztwór 10% octu w proporcji do wody 1:10) można z powodzeniem używać podczas domowych porządków, do mycia podłóg, szczególnie lakierowanych, ścierania kurzu na meblach oraz do czyszczenia glazury i baterii łazienkowych. Idealnie nadaje się także do polerowania szyb i luster, można nim również usunąć kamień z pralki, dodając go do prania.

Jeśli kiedyś zabraknie Ci szamponu i będziesz zmuszona umyć głowę zwykłym mydłem, z pomocą przyjdzie Ci właśnie ocet. Spłucz nim głowę, a Twoje włosy, nie stracą miękkości, ani połysku i z łatwością będziesz mogła je rozczesać. Pamiętaj, żeby użyć go również, kiedy użądli Cię osa lub pszczoła i gdy Twoje dziecko stłucze sobie kolano lub skręci kostkę – okłady z octu przyniosą natychmiastową ulgę! Pij ocet jabłkowy trzy razy dziennie, 2/3 łyżeczki na szklankę przegotowanej wody, przed śniadaniem, obiadem i na noc! Efekty nie przyjdą błyskawicznie, ale będą długotrwałe.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ocet dobry na wszystko!  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-01-13 20:54
świetny artykuł.Dowiedziałam się wiele na temat octu chociaż już wiedziałam coś nie coś o nim
Skomentuj
Oceń:
0
justka.zet

justka.zet
offline

2009-01-13 21:57
:)
Skomentuj
Oceń:
0
ula55

ula55
offline

2009-02-15 18:06
Nie wiedziałam , że ocet ma tyle zalet
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nieznajoma
gość

2009-09-15 00:49
tak to prawda, ocet jest dobry np: na grzybice ! wyczytałam to w książce słynnego Michała Tombaka :) rewelacja ! miałam to okrucieństwo na dużym palcu u nogi, na noc zawijałam palec watą namoczoną octem i zakładałam skarpetkę, już mi prawie zeszła ta okropna grzybica ! uwierzcie to fakty !!!!! pozdrawiam serdecznie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

annas61
gość

2010-03-04 22:21
Skoro ocet jest taki dobry, to dlaczego wokół tyle grubasków?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kamien Filozoficzny
gość

2010-10-03 21:20
A mnie uczyli w szkole ze ocet to wodny roztwor kwasu octowego CH3COOH - czyli troche wegla, tlenu i wodoru. A tu prosze, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, krzem... Czy autor moze przyblizyc swoje odkrycia chemiczne??
Skomentuj
Oceń:
0
Lenusia

Lenusia
offline

2009-10-14 15:54
No dobrze..ale ja chciałąbym zdobyć przepis na zrobienie octu jabłkowego. Czy może mi ktoś podać taki przepis? Te w sklepie maja różne niepotrzebne dodatki więc wolałabym sama go zrobić. Pozdrawiam:))
Skomentuj
Oceń:
0
kruszynamk

kruszynamk
offline

2011-10-19 20:41
PRZYGOTOWANIE OCTU JABŁKOWEGO
Ilość zależy od tego do jakich celów się go przygotowuje. Odrzucić zgniłe lub robaczywe części jabłek(nie obierać ze skórki). Jabłka wraz z gniazdami nasiennymi zmielić. Otrzymaną masę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką ,dodać ciepłej przegotowanej wody(1litr wody na 800g jabłek) . Na każdy litr wody dodać 100ml miodu, 10g drożdży
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane