Strona główna Ocet dobry na wszystko!

Ocet dobry na wszystko!

justka.zet - Porady kulinarne: Ocet dobry na wszystko! offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 31
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ocet dobry na wszystko!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Współczesne panie domu często nie mają pojęcia, jak wszechstronnym i użytecznym produktem jest ocet.


Ocet, czyli kwas octowy, powstaje w procesie fermentacji alkoholu zawartego w winie owocowym lub spirytusie. Niegdyś jeden z niewielu towarów dostępnych w sklepach, dziś wykorzystywany głównie do marynat, sałatek i potraw mięsnych, odszedł w cień detergentów, proszków i środków czyszczących. Ocet jabłkowy ma właściwości bakteriobójcze, konserwujące i antyseptyczne, a jego właściwości lecznicze odkryto już w czasach starożytnych. Zawiera całą gamę składników mineralnych: potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, krzem i inne, ponadto jest źródłem wielu aminokwasów, witaminy A, beta-karotenu i pektyny. Zawiera kwas mlekowy, octowy, propionowy i cytrynowy.

Ocet jabłkowy jest szeroko stosowany w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego, poprawia trawienie i przemianę materii, prowokuje samooczyszczanie się organizmu, przez co jest skutecznym elementem wspomagającym dietę. Wpływa pozytywnie na pracę nerek i pęcherza. Zawiera cenne bioflawonoidy – związki powodujące rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu, powoduje także obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Stosuje się go w leczeniu hemoroidów oraz żylaków oraz schorzeń układu oddechowego. Jest nieocenionym eliksirem młodości, gdyż ze względu na wysoką zawartość witaminy E, niweluje działanie wolnych rodników w organizmie. Ocet znalazł także zastosowanie w dermatologii, ma właściwości antyalergiczne, poprawia stan skóry, zapobiega wypadaniu włosów i leczy grzybicę. Ocet zapobiega także próchnicy i paradontozie, wpływa wybielająco na zęby i wzmacnia szkliwo. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, ocet (roztwór 10% octu w proporcji do wody 1:10) można z powodzeniem używać podczas domowych porządków, do mycia podłóg, szczególnie lakierowanych, ścierania kurzu na meblach oraz do czyszczenia glazury i baterii łazienkowych. Idealnie nadaje się także do polerowania szyb i luster, można nim również usunąć kamień z pralki, dodając go do prania.

Jeśli kiedyś zabraknie Ci szamponu i będziesz zmuszona umyć głowę zwykłym mydłem, z pomocą przyjdzie Ci właśnie ocet. Spłucz nim głowę, a Twoje włosy, nie stracą miękkości, ani połysku i z łatwością będziesz mogła je rozczesać. Pamiętaj, żeby użyć go również, kiedy użądli Cię osa lub pszczoła i gdy Twoje dziecko stłucze sobie kolano lub skręci kostkę – okłady z octu przyniosą natychmiastową ulgę! Pij ocet jabłkowy trzy razy dziennie, 2/3 łyżeczki na szklankę przegotowanej wody, przed śniadaniem, obiadem i na noc! Efekty nie przyjdą błyskawicznie, ale będą długotrwałe.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ocet dobry na wszystko!  
pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl
offline

2009-01-13 20:54
świetny artykuł.Dowiedziałam się wiele na temat octu chociaż już wiedziałam coś nie coś o nim
Skomentuj
Oceń:
0
justka.zet

justka.zet
offline

2009-01-13 21:57
:)
Skomentuj
Oceń:
0
ula55

ula55
offline

2009-02-15 18:06
Nie wiedziałam , że ocet ma tyle zalet
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

nieznajoma
gość

2009-09-15 00:49
tak to prawda, ocet jest dobry np: na grzybice ! wyczytałam to w książce słynnego Michała Tombaka :) rewelacja ! miałam to okrucieństwo na dużym palcu u nogi, na noc zawijałam palec watą namoczoną octem i zakładałam skarpetkę, już mi prawie zeszła ta okropna grzybica ! uwierzcie to fakty !!!!! pozdrawiam serdecznie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

annas61
gość

2010-03-04 22:21
Skoro ocet jest taki dobry, to dlaczego wokół tyle grubasków?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Kamien Filozoficzny
gość

2010-10-03 21:20
A mnie uczyli w szkole ze ocet to wodny roztwor kwasu octowego CH3COOH - czyli troche wegla, tlenu i wodoru. A tu prosze, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź, krzem... Czy autor moze przyblizyc swoje odkrycia chemiczne??
Skomentuj
Oceń:
0
Lenusia

Lenusia
offline

2009-10-14 15:54
No dobrze..ale ja chciałąbym zdobyć przepis na zrobienie octu jabłkowego. Czy może mi ktoś podać taki przepis? Te w sklepie maja różne niepotrzebne dodatki więc wolałabym sama go zrobić. Pozdrawiam:))
Skomentuj
Oceń:
0
kruszynamk

kruszynamk
offline

2011-10-19 20:41
PRZYGOTOWANIE OCTU JABŁKOWEGO
Ilość zależy od tego do jakich celów się go przygotowuje. Odrzucić zgniłe lub robaczywe części jabłek(nie obierać ze skórki). Jabłka wraz z gniazdami nasiennymi zmielić. Otrzymaną masę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia z szeroką szyjką ,dodać ciepłej przegotowanej wody(1litr wody na 800g jabłek) . Na każdy litr wody dodać 100ml miodu, 10g drożdży
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane