Muffinki, to smaczne i puszyste babeczki, które swoje korzenie mają w Ameryce oraz Wielkiej Brytanii. Gęste i kremowe ciasto przygotowywane jest na bazie suchych i mokrych składników. Ważne jest, aby konsystencja zawierała niewielkie grudki, co zapobiegnie tworzeniu się zakalca. To szybkie babeczki, które przyrządza się w nie więcej niż 20 minut. Są idealne zarówno na słodko jak i na słono.
Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami to idealny deser, który możemy zaserwować o każdej porze roku. Gotowy spód lub wykonany z pokruszonych herbatników można zamrozić i użyć w dowolnej chwili. Do ich przygotowania idealnie sprawdzą się egzotyczne owoce z puszki, jak i świeże. Drobno pokrojone w plasterki truskawki czy brzoskwinie będą zwieńczeniem kremu budyniowego lub tego na bazie serka mascarpone.

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem to pyszny deser, który możemy przygotować zarówno od zera, jak i na gotowym spodzie z kruchego ciasta. Krem wykonany na bazie masy budyniowej będzie idealny z dodatkiem soczystych owoców jagodowych oraz koktajlowych z puszki. Jeżeli wolimy nieco wyrazistsze smaki, warto pokusić się o wykonanie kremu czekoladowego z dodatkiem wiórków kokosowych, który z pewnością przypadnie do gustu mniejszym smakoszom.

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Muffinki z czekoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie na słodko. Ciasto możemy przygotować zarówno na bazie roztopionej czekolady, jak i kakao – w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Dodatek kremowego budyniu sprawi, że babeczki będą wilgotniejsze i delikatniejsze w smaku. Przyozdobione polewą oraz kawałkami czekolady w cieście dopełnią całość, będąc nie lada gratką dla najmłodszych smakoszy.

Babeczki na słono

Babeczki na słono

Babeczki na słono są idealnym pomysłem na przekąskę, np. podczas przyjęcia. Foremki z kruchym ciastem można wypełniać pieczarkami, boczkiem, szpinakiem, kabanosami, łososiem, oliwkami lub serem. Dobrze smakują zarówno podane na ciepło, jak i na zimno. Kruche babeczki na słono to lekka i chrupiąca przekąska. Muffinki można piec na dwa sposoby. Jednym z nich jest przygotowanie ciasta na babeczki i zapiekanie go razem z dodatkami np. pieczarkami lub kabanosami. Innym pomysłem jest upieczenie kruchego ciasta w foremkach oddzielnie i po ostudzeniu napełnienie go przygotowanym wcześniej farszem, np. z łososia, oliwek albo szpinaku. Kruche ciasto będzie dobrze smakować także z serem fetą, suszonymi pomidorami, szynką, kurczakiem, tuńczykiem lub szparagami.

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Starta marchew świetnie nadaje się zarówno do wypieku ciasta jak i muffinek. Do ich przyrządzenia możemy użyć mąki pełnoziarnistej, która świetnie nadaje się do dietetycznych babeczek marchewkowych. Dodatek soku z pomarańczy sprawi, że będą wilgotne i orzeźwiające. Tak przygotowany deser możemy udekorować kremem na bazie mascarpone. Podprażone orzechy włoskie lub laskowe będą chrupiącym akcentem zwieńczającym całość.

Babeczki bananowe

Babeczki bananowe

Babeczki bananowe, inaczej muffinki, to bardzo szybki i efektowny deser. Muffinki z bananami należy przygotowywać z dojrzałych, bardzo miękkich owoców. Przyrządza się z nich mus, który następnie łączy się z mąką, jajami i stopionym masłem. Do papilotek wypełnionych masą na babeczki można dodać jeszcze pokrojone w kostkę banany lub inne owoce. Ciekawymi dodatkami do muffinek bananowych są też czekolada, orzechy i migdały. W wersji fit muffiny bananowe przyrządza się z płatkami owsianymi.

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Niewielkich rozmiarów babeczki, to pyszne wypieki idealne do kawy czy herbaty. Przygotowane na kruchym spodzie mogą występować zarówno w wersji na słodko z owocami, jak i na słono z dodatkiem mięsa, sera czy też ryb. Wypełnione pastą serową mogą być udekorowane plasterkami wędzonego łososia.

Babeczki ziemniaczane

Babeczki ziemniaczane

Do muffinek z ziemniaków często jest dodawany boczek. Babeczki ziemniaczane są wyśmienite z cukinią i parmezanem. Masę na muffiny można przygotować z papryką, kremowym serkiem homogenizowanym i startym żółtym serem. Przekąska zyska wyrazisty smak po dodaniu podsmażonej cebuli do nadzienia i polaniu muffin sosem po upieczeniu. Do farszu mięsnego idealnie pasuje sos grzybowy, natomiast do większości babeczek ziemniaczanych - tzatziki.

Babeczki ze szpinakiem

Babeczki ze szpinakiem

Babeczki ze szpinakiem i serem, np. żółtym lub mozzarellą to idealny pomysł na przekąskę. Warto sięgnąć także po ser feta. Smaczny farsz powstanie po połączeniu szpinaku i suszonych pomidorów. Gościom na imprezie warto podać babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem bądź muffiny ze szpinakiem i boczkiem. Smakosze mięsnych potraw będą zadowoleni po zjedzeniu muffinek szpinakowych z kurczakiem.

Babeczki z majonezem

Babeczki z majonezem

Do babeczek na słono z majonezem warto dodać szynkę, ser, pomidorki koktajlowe i przyprawy. Najlepsze będą oregano, bazylia, sól i pieprz. Muffinki majonezowe będą wyśmienicie smakowały z farszem zrobionym z pieczarek, łososia, jaj, szczypiorku i kremowego serka. Należy je doprawić pieprzem i solą oraz dodać koperek. Aromatyczne babeczki majonezowe powstaną z połączenia szpinaku, czosnku, kiełbasy oraz ulubionych przypraw.

Znaleźliśmy 1913 przepisów w kategorii Babeczki

Babeczki serowe

Babeczki serowe

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: