Risotto z cukinią to szybkie danie z cukinii. Cukinia ma łagodny smak, dlatego dania z cukinii warto wzbogacać aromatycznymi dodatkami takimi jak: limonka, chili, dymka czy bazylia. Cukinia z ryżem zyska też ciekawy aromat dzięki usmażeniu jej z pomidorami, papryką lub krewetkami. Dania z cukinii można serwować z soczystym mięsem drobiowym. Kurczak z cukinią podany z ryżem i posypany świeżym szczypiorkiem będzie eksplozją smaków z każdym kęsem. Sposób na cukinię, który sprawi, że podczas smażenia warzywo nie rozmięknie, to pokrojenie jej w grubszą kostkę i dodanie na patelnię w połowie czasu smażenia.
Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii do słoików to doskonały dodatek do obiadu, zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy trudno kupić świeże warzywa. Zapasteryzowana sałatka z cukinii na zimę nadaje się do jedzenia nawet przez kilka sezonów. Oprócz cukinii warto włożyć do słoików czerwoną paprykę, cebulę, marchewkę i kilka ząbków czosnku. Wyrazisty smak zapewniają przyprawy: liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Całość zalewa się mieszanką octu, wody i oleju. Zalewę można przyprawić na słodko lub na ostro – w zależności od własnych preferencji.

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii to bardzo smaczny, kwaśno-słodki dodatek do potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Mieszankę przygotowuje się dojrzałych cukinii, czerwonej cebuli, soli, białego octu, cukru, żółtej gorczycy, pieprzu i kurkumy. Warzywa przed obróbką powinny być dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki, najlepiej na krajalnicy lub mandolinie. Cukinia w marynacie powinna marynować się co najmniej dwie godziny. Gotowe pikle należy przechowywać w słoikach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Swoją konsystencją przypomina bardzo gęstą zupę. Dzięki dodaniu cukinii, leczo staje się lżejsze i bardziej delikatne w smaku. Leczo z cukinii przygotowuje się z różnymi dodatkami: można na przykład przyrządzić leczo z cukinii z kiełbasą lub parówkami, leczo z cukinii i papryki, leczo z cukinii i pieczarek czy leczo z cukinii z kurczakiem. Wegetarianie i weganie na pewno chętnie wypróbują leczo z cukinii bez mięsa. Gotową potrawę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i jeść nawet wtedy, kiedy sezon na cukinię się skończy.

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Znaleźliśmy 16 przepisów w kategorii Risotto z cukinią