Sosy do ryb

Ryby « poprzedni | następny »
anies - Porady kulinarne: Sosy do ryb

Szef Kuchni
Artykuły: 70
zdjęcia: 1 z 1
Sosy do ryb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Sos idealnie uzupełnia smak niemalże każdej potrawy. Czy wiesz, jaki pasować będzie do pieczonej lub wędzonej ryby?


Wyśmienicie przyrządzone ryby, to jeden z atutów kuchni skandynawskiej. Jednym z ich sekretów są dobrze skomponowane i dobrane sosy. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów.  


Ugotowane


Gotowane ryby, chociażby na parze, to idealny wybór dla zwolenników kuchni lekkostrawnej oraz tych, którzy dbają o swoją figurę. Warto do tak przyrządzonej ryby dodać jakiś sos, by wyostrzyć jej smak. Może to być sos:
- cytrynowy – przyrządza się go ze śmietanki, wywaru z ryb, mąki, masła, soku z cytryny, a doprawia się go solą i pieprzem - serowy – jego składniki to mleko, masło, mąka, tarty ser

- majonezowo – zielony – Skandynawowie przygotowują go z majonezu, śmietany, kopru, szpinaku, szczypioru, papryki mielonej, pieprzu, soli.  


Wędzone ryby

Do tego rodzaju ryb można dodać chociażby sos pomidorowy, który przygotowuje się z koncentratu pomidorowego, śmietany, cebuli, papryki mielonej, pieprzu, soli, skórki z cytryny. Dobrze komponować będzie się też sos cytrynowy, czyli mieszanka mąki, masła, wywaru z ryby, soli, pieprzu, cytryny i śmietany. Ostatnią naszą propozycją do wędzonych ryb jest sos serowy. Przyrządza się go z mleka, masła, mąki, jak również żółtego sera.
 

Sosy do skorupiaków


Możecie zdecydować się na sos jogurtowy, który przyrządzicie z jogurtu z dodatkiem soku z cytryny, soli i... sosu chilli. Można przygotować również sos z gęstej śmietany z dodatkiem jedynie gotowego sosu chilli. A oto inne propozycje sosów:

- kawiorowy – wśród składników znajdziecie koper, gęstą śmietanę oraz kawior - czerwony

- szafranowy – do jego zrobienia potrzebna jest gęsta śmietana, szafran, por, pieprz, sól

- musztardowo-koperkowy – zrobisz go z kopru, śmietany, musztardy, soli i pieprzu, cukru.  


Pozostałe propozycje


Poniżej przedstawiamy inne pomysły na sosy do ryb, które królują w kuchni skandynawskiej. Oto one:

- Specjalny sos do pieczonej ryby – przyrządza się go z musztardy, gęstej śmietany oraz anchois.

- Sos chrzanowy – przygotujesz go z mąki, masła, mleka (zimnego), soli, pieprzu białego oraz chrzanu. Dobrze komponuje się z rybami pieczonymi i smażonymi.

- Sos musztardowy – przygotujesz go z tych samych składników, co sos chrzanowy. Jedynie chrzan zastąp musztardą i dodaj troszkę papryki mielonej. Dodawaj go do pieczonych śledzi oraz gotowanej ryby.

- Chrzan ze śmietaną będzie dobrze komponować się z rybą przyrządzoną na różne sposoby. Przygotujesz go z tartego chrzanu z dodatkiem... bitej śmietany. Podaje się go na zimno.



Źródło: „Kuchnia skandynawska” Teresa Cichowicz-Porada, wyd. ALFA    

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Sosy do ryb  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane