Szybkie i smaczne śniadanie – owsianka

Śniadanie, to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co zatem można zjeść zdrowo, smacznie i oczywiście szybko? Oto mój faworyt, czyli owsianka.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szybkie i smaczne śniadanie – owsianka
fot. Fotolia

W dzisiejszym świecie, gdy wszystko dookoła nas pędzi i często nie ma czasu dosłownie na nic, niestety odbija się to na naszym zdrowiu. Wynika to oczywiście, w głównej mierze ze stresu, ale także z niewłaściwej diety. Brak czasu jest zabójcą zdrowych nawyków żywieniowych. Wysokiej jakości pożywienie zastępujemy coraz częściej żywnością wysoko przetworzoną, sztuczną i niezdrową, tylko dlatego, że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Stąd też, dla wszystkich, którzy pomimo pędu i braku czasu szukają inspiracji i pomysłów, jak jeść zdrowo, zebrałam w tym miejscu kilka istotnych informacji na temat owsianki, jak ja przygotować i czemu jest taka dobra.

Zdrowa owsianka z pysznymi dodatkami.
Takie śniadanie pozwoli na stopniowe uwalnianie energii, przy czym jest szybkie, smaczne i pożywne. Czy dietetyczne? To zależy co w takiej owsiance się znajdzie. Jeśli wzbogacimy ją suszonymi owocami, czy bakaliami, to z pewnością można ją zaliczyć do zdrowych i dietetycznych. Natomiast, jeśli dodamy do niej czekoladę, to już nie do końca, chyba że będzie to czekolada gorzka, która jak wiadomo, ma szereg właściwości prozdrowotnych. Owsiankę najlepiej jadać z jogurtem naturalnym lub z kefirem, gdyż wszystkie słodkie, owocowe jogurty nawet, jeśli mają zerową zawartość tłuszczu, to niestety zawierają ogromne ilości cukrów i w gruncie rzeczy znikome ilości owoców.

Moim faworytem są płatki górskie. Mają dużo mikro i makro elementów, witamin, a także zawierają ogromną dawkę błonnika. Pobudza to perystaltykę jelit, mobilizuje do pracy organizm, jest motorem napędowym dla metabolizmu. Płatki górskie powinny spożywać osoby, które mają spowolnione procesy trawienne, a także rekonwalescenci, sportowcy i wszyscy, którzy dbają o linię i zdrowie.

Owsianki nie trzeba wcale moczyć całą noc, wystarczy ją zalać wrzątkiem, zaraz po przebudzeniu. Jak będziemy już po porannej toalecie, nasza pyszność nabierze odpowiedniej konsystencji. Wraz z owsianką można rozmaczać także rodzynki.
Ja osobiście proponuję jednak przygotowywać owsiankę wieczorem, tak żeby rano sobie ją rozdzielić na porcje i ładnie zapakowane pojemniczki zabrać do pracy. Smacznego!


Poznaj przepis uwielbiany przez dzieci! >>>