Warzywa liściowe

  • 1

Warzyw nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Są zdrowe i zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych. Dostarczają nam energii. Oprócz tego zaspokajają też pragnienie, bo zawierają dużo wody. Jednym z rodzaji warzyw są warzywa liściowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Warzywa liściowe
fot. Fotolia

Zaliczamy do nich:

Endywię – ma charakterystyczne grube i soczyste rozety liści.
Cykorię – to bardzo smaczna odmiana sałaty. Jest chrupiąca, rośnie w małych główkach. To roślina dwuletnia. Doskonała do chrupania, albo do sałatek.
Roszponkę – rośnie w rozetkach, jest mrozoodporna. Jej zbiór zaczyna się w październiku i trwa niemal całą zimę. Ma drobne listki.
Pietruszkę naciową – ma ciemnozielone liście, jest bardzo aromatyczna i wytrzymała na niskie temperatury.
Seler naciowy – częścią jadalną selera są ogonki liściowe. Są soczyste i charakteryzują się mocnym aromatem. Zawiera dużo witamin. Doskonale nadaje się na sałatki, można go także używać od zapiekanek.
Szpinak – trochę przypomina szczaw. Najlepiej ścinać go rano lub wieczorem, bo szybko więdnie. Lubi mokre wiosny. Uwielbia towarzystwo czosnku i sera.
Boćwina – ma małe korzonki i duże, smaczne liście. Doskonała na chłodniki. Z liści można także przygotowywać gołąbki.
Sałata masłowa – jest najbardziej znaną odmianą sałaty. Ma zielone, kruche liście. Rośnie w główkach. Ma małe wymagania jeśli chodzi o glebę i wymagania cieplne. Jest wiele odmian sałat, np. krucha, rzymska, listkowa.
Rzeżucha – ma drobne, delikatne listki. Rośnie w każdych warunkach. W okresie letnim rzeżucha jest gotowa po 6 dniach,w zimowym okresie potrzebuje ok. 12 dni.


Dowiedz się jak stworzyć domowy ogródek >>>