Żurawina - dla diety i zdrowia

  • 1

Dowiedz się, jak wartościowa jest żurawina i jak możemy ją wykorzystać w kuchni. Naturalny antybiotyk i bomba witaminowa.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Żurawina - dla diety i zdrowia
fot. Fotolia
Żurawina uznawana jest za jeden z najbardziej prozdrowotnych owoców. Niestety ciągle jest przez nas mało doceniana. Wiele kobiet na pewno przekonało się o tym, jak bywa ona pomocna w zapaleniach pęcherza.

Zamiast przyjmować antybiotyki, które niestety też szkodzą, polecam jeść suszoną żurawinę albo przetwarzać świeżą. Jest ona uznawana za naturalny antybiotyk, polecana kobietom w ciąży.

Żurawina ma właściwości przeciwutleniające, podobne do działania czerwonego wina. Jest bardzo dobra na odchudzanie, o czym wiele kobiet nie wie. Oczyszcza organizm z toksyn, także polecana dla każdego. W swojej kuchni często używam suszonej żurawiny do mięs i dodaję do smażenia wątróbki drobiowej; wykorzystuję ją także do sałatek owocowych.

Często robię dietetyczne potrawy z żurawiną, gdyż cenię sobie zdrowie. Z żurawiny świeżej polecam zrobić kisiele, frużeliny, konfitury. Do deserów jest idealna zimą. Do przetworów z żurawiny dodaję mało cukru. Pomimo, że jest ona kwaśna uważam, że cukier nie jest dobrym dodatkiem, tylko pożywką dla bakterii. Ze świeżej żurawiny można wyczarować pyszne sosy do mięs na bazie wina czerwonego. Taki sos można także wykorzystać do sałatek warzywnych.

Zajadajmy dużo suszonej żurawiny podczas oglądania telewizji, zamiast chipsów. Dla osób na diecie jest ona wspaniałą alternatywą dla słodyczy, a jaką zdrową! Dokładajmy ją do pasztetów, róbmy batoniki , można dodawać ją do ciast, robić syropy i ususzyć samemu.

Świeżą można przechowywać kilka tygodni w lodówce, dzięki zawartości naturalnego konserwantu, jakim jest kwas benzoesowy. Mrożoną można przechowywać w zamrażalniku nawet rok.