Zrobienie galaretek domowym sposobem jest pracochłonne, to jednak warto. Zimą będą pysznym dodatkiem do lodów, ciast i innych deserów. Do wykonania galaretki najlepsze sa owoce z dużą zawartościa pektyn i lekko niedojrzałe. Owoce o wysokiej zawartości pektyn to porzeczki, kwaśne jabłka, agrest, żurawina, pigwa.
Galaretkę robi się z soku owocowego z cukrem. Owoce drobno kroimy i gotujemy pod przykryciem. kiedy owoce puszczą sok, odcedzamy go i dodajemy wyciąg pektynowy i dalej gotujemy. Do wrzącego soku dodajemy cukier. ilość cukru zależy od ilości pektyn w owocach. Średnio przyjmuje się, że do wykonania galaretki potrzeba 60-70 dag cukru na 1 litr soku. Sok z cukrem gotujemy na wolnym ogniu w dużym płaskim naczyniu, aby zwiększyć powierzchnię parowania. Gotowanie nie powinno jednak trwać dłużej niż 20 minut. wysoka temperatura zabija pektyny. Na koniec przeprowadzamy próbę krzepnięcia. Nalewamy odrobinę galaretki na zimny talerz. Jeśli nie rozpływa się, a z łyżki spływają grube krople, galaretka jest gotowa.
Galaretkę robi się z soku owocowego z cukrem. Owoce drobno kroimy i gotujemy pod przykryciem. kiedy owoce puszczą sok, odcedzamy go i dodajemy wyciąg pektynowy i dalej gotujemy. Do wrzącego soku dodajemy cukier. ilość cukru zależy od ilości pektyn w owocach. Średnio przyjmuje się, że do wykonania galaretki potrzeba 60-70 dag cukru na 1 litr soku. Sok z cukrem gotujemy na wolnym ogniu w dużym płaskim naczyniu, aby zwiększyć powierzchnię parowania. Gotowanie nie powinno jednak trwać dłużej niż 20 minut. wysoka temperatura zabija pektyny. Na koniec przeprowadzamy próbę krzepnięcia. Nalewamy odrobinę galaretki na zimny talerz. Jeśli nie rozpływa się, a z łyżki spływają grube krople, galaretka jest gotowa.