Anyż gwiazdkowy

Owoce i nasiona badiana właściwego Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Anyż gwiazdkowy
Jest bardzo aromatyczny, ma też mocny, piekący smak. Pasuje do wieprzowiny i drobiu, ale najlepiej w połączeniu z pieprzem, cynamonem, goździkami i imbirem. Anyż gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe, chociaż przejawia również pewne, niewielkie działanie lecznicze. Surowiec stanowią ususzone owoce. Z owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym zapachu, olejku lotnego - jego najważniejszy składnik to anetol), oprócz tego taniny, cukry oraz żywice. Owoc badianu w postaci zmielonej to przyprawa chnie wykorzystywana przy pieczeniu ciast, dobra też do kompotów, budyniów oraz aromatyzowania np. likierów.